Kategórie
 
 
 
 
 
Naša ponuka
 
 
 

Hitom je LED osvetlenie

Hitom je led osvetlenie

Už niekoľko rokov je obrovským trendom LED osvetlenie. Stretávame sa s ním vo svietidlách od automobilov až po záhradné svietidlá. V podstate každé jedno svietidlo je možné vybaviť LED svetelným zdrojom.  Ledky si zachovávajú dlhotrvajúcu životnosť pri nízkej spotrebe energie a vysokej svietivosti. 

Nachádzajú sa tu najmä, stropné svietidlá a jemu sekundárne ak sú nástenné pri zrkadle.

V súčastnosti je LED osvetlenie obrovským trendom. Môžeme sa s ním stretnúť vo svietidlách našich automobilov, kúpeľní, spální, pracovní, kuchýň a tiež kancelárií. Každé jedno svietidlo je možné opatriť LED svetelným zdrojom.

Ľudovo povedané, ledky'' si pri vysokej svietivosti a nízkej spotrebe energie, zachovávajú dlhotrvajúcu životnosť.

Kúpeľňové svietidlá voľte také, ktoré reagujú ihneď a rozsvietia  sa okamžite. Tie najlepšie reagujúce sú halogénové a LED svetelné zdroje. Vďaka svojím skvelým vlastnostiam zažívajú LED-ky obrovský úspech. V kúpeľniach sú obľúbené najmä pre svoje minimálne rozmery, ale i nízku spotrebu energie a dlhú životnosť. Tie ich predurčujú aj na miesta, kde sa iné svetelné zdroje nedostanú. Tie bývajú nenápadne skryté v skrinke v podhľade alebo, priamo v zrkadle a nasvetlia zrkadlový priestor. Náladové osvetlenie zas vytvoria ak sú ukryté v podmurovke vane, v nike alebo v sanitárnych prvkoch. 

Nachádzať by sa tu mali najmä hlavné, teda stropné svetlo a jemu sekundujúce rovnomerne rozptýlené osvetlenie. Tohto pravidla sa netreba držať v malej hygienickej miestnosti, kde si vystačíte len s osvetlením pri zrkadle. Staviť by ste mali na dvojicu lámp, situovaných po stranách zrkadla. Dve bočné svietidla oceníte aj pri zkrášľovaní sa, na tvári totiž nevytvárajú nežiadúce tiene. Pozor si dajte i na oslňujúce svetlo. Vyhnete sa mu, zdrojom ukrytým za difúznym krytom. Najlepšie z bieleho opálového skla, ktorého výborné optické vlastnosti sa postarajú o rovnomerný rozptyl svetla.

Teplota je dôležitá

Ideálna a zároveň príjemná intenzita pre oko je okolo 300 luxov, a to najmä v kúpeľni. Pri voľbe svetlých a lesklých obkladov pomôžete dobrému svetelnému výsledku omnoho viac, ako pri voľbe tmavých, kde je nutné použiť silnejší svetelný zdroj či vyšší počet svetiel, čo sa odzrkadlí aj na nákladoch za osvetlenie. Svietivosť ide ruka v ruke s farbou svetla, ktorá je tiež veľmi dôležitá. Do kúpeľne odporúčam teplú bielu, ktorá má najbližšie ku klasickej žiarovke. Pri takomto svetle má pokožka prirodzenú farbu, priestor pôsobí útulne a predmety mäkko. Teplá biela má farebné spektrum od 2500 - 3500 Kelvinov (K). Tie najvhodnejšie sa javia s teplotou okolo 3000 Kelvinov (K).

(zdroj: lucide.be)

Prirodzený rozptyl svetla 

Najprirodzenejší roptyl svetla, vnesie svetelný strop s LED zdrojom. Zhotoviť si ho môžete dať u špecializovaného výrobcu Eeasyboard,  ktorý vytvoril množstvo typových, ale aj neštandardných sadrokartónových prvkov, ktoré začali udávať nový smer v oblasti suchej výstavby.

Vhodné do vlhka

Pretože voda a elektrina sa nemajú v láske. Pri kúpe si nezabudnite všímať stupeň ochrany pred vniknutím predmetov a vody. Označujú ho písmená I a P s priradeným číslom. Čím je číslo vyššie tým je vyššia aj ochrana proti vniknutiu predmetov a vody. Platí pravidlo, že čím je svietidlo viac vzdialené od zdroja vody tým menšie nároky sú naň kladené. Z praktického hľadiska odporúčam kupovať svietidlá s IP44 aj tam, kde nie je veľká šanca zásahu svietidla vodou. Viac o tejto problematike sa môžete dočítať tu.

LED a líčenie  

To najvernejšie zobrazenie farieb v zrkadle získate len ak budú mať LED svetelné zdroje CRI 80 a viac. Čo je skratka CRI?  CRI Ra  je index podania farieb (color rendering index)  je hodnotenie farebného vnímania, ktorý vznikne osvetlením z nejakého svetelného zdroja, v porovnaní s tým, aký farebný vnem by vznikol vo svetle slnka. Hodnota Ra môže byť od 0 do 100. (zdroj. Wikipedia.org) Lacné LED-ky a svetelné zdroje majú CRI okolo 60 a menej. Tie kvalitné majú hodnotu nad 80 CRI/Ra. Hodnota Ra 0 = znamená, že pri tomto osvetlení nie sme schopní správne rozoznať farby. A ak je hodnota Ra 100 = vieme rozoznať plné spektrum farieb a jedná sa o prirodzené podanie farieb.

Podľa Francúzskej agentúry pre potraviny a životné prostredie, bezpečnosť a ochrany zdravia pri práci (ANSES), je nebezpečné aj krátkodobé vystavenie intenzívnemu modrému svetlu. Modré svetlo môže vážne poškodiť sietnicu a narušiť prirodzený spánkový režim. 

A ako sa, teda ochrániť pred modrým svetlom? Najlepšou ochranou je kúpa kvalitných slnečných a dioptrických skiel, ktoré filtrujú modré svetlo a zabránia tak, makulárnej degenerácií očí, postupnej slepote. Pôsobenie modrého svetla neumožňuje telu vyplaviť hormón melatonín, a tak trpíme nespavosťou, čo vedie k ďalším zdravotným problémom. 

Práve, preto je pri kúpe dôležité zistiť od predajcu, aké svetlo je vyžarované z daného svietidla. Teplá biela je príjemná a zútulní domáce prostredie. Ale ak sa jedná o studenú bielu, tu už odborníci zdvíhajú varovný prst. A, kde všade sa môžete stretnúť so studenou bielu? Nájdete ich napríklad v mobilných telefónoch, starších TV, ale ja v kanceláriách či vo verejnom osvetlení. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia