Kategórie
 
 
 
 
 
Naša ponuka
 
 
 

Kým zhasnete: 5 odporúčaní pre správne osvetlenie vašej spálne

Kým zhasnete: 5 odporúčaní pre správne osvetlenie vašej spálne

V spálni trávime najviac času a najmenej využívame osvetlenie. Neznamená to však, že jeho výberu do tejto najsúkromnejšej časti domova netreba venovať pozornosť. Naopak. Veď kto by netúžil po spočinutí v chlácholivej a vláčnej atmosfére?

Napriek intímnemu charakteru priestoru určeného predovšetkým na oddych platí aj pre osvetlenie spálne všeobecné zlaté pravidlo CTA: central (hlavné), task (účelové) a accent (doplnkové).

 

Z pohodlia postele

Centrálne úlohy v spálni zväčša zverujeme stropným svietidlám. Aj s prihliadnutím na celkový štýl a dispozície interiéru sa nebráňte závesným lustrom, hoci by dominantnou mala zostať posteľ. Majte však na pamäti, že pri nižších profiloch, ktoré v súčasnosti predsa len prevažujú, sú ergonomickejším riešením prisadené svietidlá. Opticky totiž zväčšujú izbu. Prídavnou pomôckou pri dosahovaní tohto efektu je rovnomerný rozptyl svetla odrazom o strop. A nebojte sa, nájdete aj dizajnové. O porovnateľný účinok sa postará aj sústava bodových svietidiel zapustených v podhľadoch.

Azda v žiadnej inej miestnosti nie je komfort taký dôležitý. Pri hlavnom svietidle teda zvážte stropné smart zariadenie na diaľkové ovládanie. Vďaka modernej funkcionalite môžete osvetlenie regulovať z pohodlia lôžka.

 

Lampičky sú evergreenom

Osvetlenie nočného stolíka a jeho bezprostredného okolia – akejsi vankúšovej zóny – zapíname ešte častejšie ako centrálne svetlo. Poslúži pri čítaní, krátkej práci, kontrole mobilu. Klasické lampičky sú evergreenom, ale už bežne prepúšťajú miesto minimalistickým nástenným či dokonca závesným svietidlám. Navyše, spektrum možností rozširujú stojacie lampy vhodné aj na vizuálne spríjemnenie sledovania televízie v spálni.

 

TIP

V spálni sa určite nesnažte pokryť všetky potreby a konštelácie jedným dostatočne výdatným svietidlom. Myslite aj na to, že termodynamická teplota centrálneho osvetlenia by nemala presiahnuť 3 000 kelvinov, čo zhruba zodpovedá vonkajšiemu svetlu pri východe a západe slnka.


Základným nárokom na stolnú lampičku je, aby poslúžila nočným vtákom a nerušila pritom odpočívajúcich ranostajov. Vyváženosť dosiahnete prostredníctvom tienidla, respektíve polohovateľnosti. Útulnosť si priam žiada mäkšie a teplejšie svetlo. Dbajte však na to, aby bolo šetrné k zraku aj pri dlhodobejšej alebo pravidelnejšej záťaži.

 

Nezakopnúť ani nezobudiť

Doplnkovým osvetlením môžete dekorovať priečelie alebo záhlavie postele, zvýrazniť prvky nábytku, podsvietiť televízny prijímač, upozorniť na umelecké diela, vyznačiť zlom medzi podlahou a stenou, uľahčiť si orientáciu vo vstavanej skrini alebo šatníku.

Špecifikom spální je potreba krátkodobého tlmeného osvetlenia počas nočných pochôdzok na toaletu. Nezakopnúť a ani nezobudiť partnera vám pomôžu orientačné svietidlá so senzorom pohybu.

 

Chcete mať zo svojej spálne spoľahlivé útočisko pred ruchom a nástrahami sveta?

Nechajte sa inšpirovať týmito piatimi odporúčaniami:

 

  1. Keď sú žalúzie trendovou skratkou, nech aspoň spálňa zostane útočiskom starosvetských záclon a závesov. Ráno však nezabudnite, že sú určené na nočné zatemnenie: pustite do izby denné svetlo.
  2. Nevyhnutný prvok v kúpeľni aj šikovný pomocník pri „nafukovaní“ malej predsiene. Zrkadlá pri vhodnom umiestnení presvetľujú spálňu, asistujú pri výbere garderóby a – priznajme si to – majú svoje opodstatnenie aj v situáciách bez negližé.
  3. Radovánky v posteli sa netýkajú len dospelých. Spomeňte si na víkendové ranné poskakovanie detí na matracoch, keď ich s rodičovskou zhovievavosťou výnimočne pustíte do svojich perín. Predvídavo tomu prispôsobte tzv. podchodovú výšku závesných svietidiel.
  4. Použitie LED osvetlenia v spálni minimalizujte bezprostredne pred zaľahnutím a hlavne počas usínania. Dôvod je rovnaký ako pri obrazovkách, monitoroch a displejoch: trichromatické svetlo zložené z červenej, zelenej a inkriminovanej modrej, ktorá blokuje tvorbu melatonínu. Vzostup hladiny tohto hormónu vznikajúceho v epifýze navodzuje potrebu spánku. Ak organizmus nedostáva príslušnú informáciu, môže to mať neblahé účinky na biorytmus, pohodu a zdravie.
  5. Stojacie lampy vedľa nočných stolíkov môžu ponúkať aj dva zdroje svetla: jeden na rozptýlenie nahor, čím sa znižuje kontrast, a druhý v podobe užšieho kužeľa smerujúceho do knižky.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia