Kategórie
 
 
 
 
 
Naša ponuka
 
 
 

Bodové svietidlá: Čo všetko by ste o nich mali vedieť?

Bodové svietidla - svietidla24.skV súčasnosti už zďaleka neplatí, že prostredníctvom bodových svietidiel sa riešia len menšie plochy v kuchyni, sanitárnych miestnostiach či šatníku.

Solitérne zdroje sú síce ako stvorené na uvedené využitie, ale šesť a dokonca viacžiarovkové sústavy pokojne dostávajú aj hlavné úlohy v obývačke.
 

Výdobytky terciárnej optiky

Bodovky sú praktickou voľbou hlavne pri sadrokartónových podhľadoch. Ak však majú plniť úlohu centrálneho osvetlenia alebo pokryť rozsiahlejšiu zónu, treba ich inštalovať skupinovo, aby nevznikli tmavé plochy alebo nepríjemné kontrasty.

Bodové svietidlá nazývané aj spoty sú nadštandardne efektívne vďaka redukovanému uhlu záberu do 90°. Údaj vyjadruje hodnotu, pri ktorej je intenzita ešte aspoň polovičná oproti najsilnejšiemu jasu vyžarovanému týmto zdrojom. Obrazne fungujú ako baterky s adresným kužeľom, logicky ponúkajú aj lepší dosvit. Výdobytky tzv. terciárnej optiky typu šošovkových „batwingov“ pritom umožňujú dosahovať rovnomernejšiu distribúciu jasu.
 

Na stene aj v podlahe

Samozrejme, spoty môžete bez váhania osadiť aj mimo podhľadov, a to do stropov, na stenu, ba sofistikovane v zapustenej podobe z liateho hliníka a tvrdeného skla aj ako súčasť podlahy. Vo funkcii doplnkových svietidiel sa – samostatne alebo ako viacbodové komplexy na spoločnej konštrukcii – uplatnia napríklad v komore alebo pri akcentovaní detailov. Zásluhou kombinácie rôznych materiálov a nadčasového dizajnu sa nestratia ani ako autonómny dekoračný prvok.
 

Striedma funkcionalita

Do niektorých architektonických štýlov sa bodové svietidlá priam pýtajú. Pozoruhodne dobre zapadajú do industriálneho konceptu, pri ktorom je hlavným atribútom – nielen v trendových loftoch – striedma funkcionalita. Reflektorový kužeľ evokuje pracovné osvetlenie jednotlivých častí priemyselne ladených interiérov z neomietnutých tehál, nahrubo štruktúrovaného betónu, kovových trámov.

Nosné lišty početnejších skupín spotov natoľko zodpovedajú prahnutiu po nezameniteľných elementoch industriálneho štýlu, až by si ich preň vari bolo treba vymyslieť, ak by už neboli naporúdzi. Pri bodovkách je všeobecne veľkou výhodou široký výber farebných variantov prisadzovaných podstavcov, konštrukcií aj tienidiel a variabilné nastavenie smerovania zdrojov.

S prihliadnutím na charakter a potreby konkrétneho priestoru si stanovte vhodnú chromatickú teplotu svetla. Teplá biela do 3 000 kelvinov, ktorá žltkastým nádychom evokuje „edisonky“, sa hodí na relax. Studená biela nad 5 000 K pôsobí stimulujúco, prospieva koncentrácii a zlepšuje orientáciu. Zlatou strednou cestou je neutrálna biela okolo 4 000 K, ktorá najviac pripomína prirodzené denné svetlo.
 

Univerzálne využitie

Ambiciózne sústavy bodoviek so združujúcou platformou sú plnohodnotnou alternatívou klasických stropných centrálnych svietidiel v obývačke alebo nad jedálenským kútom.

V kúpeľni vyznievajú spoty decentne, sú úprimným partnerom pri kozmetických úkonoch a vždy si nimi posvietite, kam práve treba. Špecifický segment svietidiel do detských izieb ponúka aj vkusné a zároveň roztomilé bodovky. Môžu byť zjednocujúcim faktorom či spestrujúcim kontrapunktom. Okrem toho sa bodové svietidlá hodia na schodiská či do domácich dielní.
 

Prednosti LED technológie

Pridanou hodnotou popri variabilite smerovania kužeľa sú prevádzkové prínosy LED technológie, z nich najmä stmievateľnosť. Pri vymenúvaní predností treba spomenúť aj:

  • zhruba osminovú spotrebu oproti technicky i morálne zastaralým volfrámovým žiarovkám
  • až 30-násobnú životnosť
  • vysokú toleranciu na časté zapínanie a vypínanie
  • mechanickú odolnosť
  • absenciu toxických látok
  • takmer nulové vyžarovanie tepla

Najdôležitejším parametrom svietidiel, ktorý priamo nesúvisí s ich výkonom, ale spolupodieľa sa na kvalite a využiteľnosti, je izolácia od externých vplyvov.

Najvyšší stupeň ochrany pred prachom a nebezpečným dotykom je 6. Informáciu o úrovni krytia nájdete ako prvé z dvoch čísel v rámci hodnoty International Protection. Používa sa skratka IP a píše sa bez medzier. Druhé číslo kódu vyjadruje vodotesnosť a škála je od 0 do 8.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia