Kategórie
 
 
 
 
 
Naša ponuka
 
 
 

Exteriérové svietidlá urobia z vašej záhrady či terasy útulné a bezpečné miesto

Exteriérové osvetlenie.

Čo nemáte, bez toho sa vraj zaobídete. Dotvorte však svoju záhradu alebo terasu komplexným, bezpečným a estetickým vonkajším osvetlením a hneď zistíte, čo vám v tomto prípade naozaj chýbalo.

Exteriérové svietidlá sa v mnohom líšia od interiérových. Aj pri nich však platí, že hlavné atribúty – výkon, odolnosť a vzhľad – sa odvíjajú od funkcie a umiestnenia. V prvom rade sú bezpečnostným prvkom, v neposlednom slúžia ako okrasný doplnok. Chránia pred úrazom a odrádzajú nevítaných návštevníkov, zároveň dokážu navodiť jedinečnú atmosféru.

Intenzita vonkajšieho osvetlenia sa odvíja od účelu. Na gril či krb potrebujete dobre vidieť.  Svietidlá s pohybovými senzormi a vysokým výkonom zas pravdepodobnejšie zaženie nočného nežiaduceho hosťa nazad do temnoty, Dno jazierka alebo fontánky si tiež žiada nejaký prenikavejší zdroj, aby táto súčasť záhradnej architektúry priniesla plnohodnotný efekt. Trochu ubrať môžete v členitom teréne alebo na schodoch. Nuž a jemné impresionistické pošteklenie postačí na vyznačenie prístupového chodníčka či ohraničenie plôch počas párty, splní dekoračné účely a umocní scenérie. 

 

Pohrajte sa s intenzitou a farbou

Nezabúdajte, že okrem intenzity a jej kombinácií v rôznych situáciách sa môžete pohrať aj s farbou svetla najmä v zákutiach určených na oddych, zábavu, romantiku. Praktickou možnosťou sú odnímateľné filtre alebo nastaviteľné režimy zafarbenia. Cenným benefitom subtílnejších reflektorov býva ich nasmerovateľnosť. Samostatnou kategóriou sú prenosné svietidlá. Pri bežnej i extravagantnejšej voľbe vždy ohľaduplne dbajte na okolie: nevytvárajte prehnaný svetelný smog, ak nestojíte o susedské spory.

 

LED žiarovky, ale aj starosvetské sviečky

Typ napájania exteriérového osvetlenia závisí od konkrétnej dispozície a mnohých ďalších individuálnych parametrov. V tomto smere je výber široký, nech je však vašou nekompromisnou prioritou bezpečnosť:

  • elektrická sieť
  • batéria
  • plyn
  • solárne osvetlenie
  • petrolej alebo lampový olej
  • alternatíva v podobe starosvetskej sviečky, prípadne fakle (bonus: vosk s obsahom silíc odpudzuje komáre)

Čo sa týka svetelného zdroja, z viacerých dôvodov, medzi ktoré patria spotreba, životnosť, odolnosť, svietivosť i vizuálna príjemnosť svetla, sú prevažujúcim trendom LED žiarovky.

 

Materiálová i dizajnová variabilita

Najnamáhanejšími, najodolnejšími a najjednoduchšími exteriérovými svietidlami sú tie zapustené. Inštalujú sa do podkladu a ich viditeľná plocha z tvrdeného skla a liateho hliníka tvorí rovinu s terénom, chodníkom či príjazdovou cestou. Dobrou správou je, že zásadne menšiu odolnosť potrebujú stĺpikové, stropné, závesné či nástenné exteriérové svietidlá a vonkajšie stolné lampy. Zvyšuje to ich materiálovú aj dizajnovú variabilitu. Pri plávajúcich a podvodných svietidlách býva akousi poistkou membrána odvádzajúca vlhkosť.

 

TIP

Stretnete sa s tým aj vnútri pri kúpeľniach, vonku má stupeň krytia svietidla ešte väčšiu dôležitosť vzhľadom na poveternostné a iné externé vplyvy. Základnou normou je International Protection (IP). Úroveň krytia vyjadrujú dve spojené číslovky – prvá pre mechanický kontakt napríklad vrátane prachu, druhá sa týka vodotesnosti najmä pri daždi alebo zavlažovaní. Uspokojiť sa môžete už s hodnotou 34, pozitívnym extrémom na trhu je kombinácia 68.

 

Neobíďte ani bazén

Azda s výnimkou spomenutých zapustených svietidiel vám nič nebráni dať priechod svojmu vkusu pri výbere tvaru, materiálu a povrchovej úpravy. Citlivo však zohľadnite štýl obydlia aj pridružených priestorov, kým definitívne siahnete do spektra riešení od patinovaných rustikálnych lámp s imitáciou hrdze cez striedmu nadčasovú klasiku až po extravagantnú modernu. Neobíďte ani bazén. Nielen preto, aby ste ho večer vedeli spoľahlivo obísť. Po obvode umiestnené bodové svetlá, ktoré iluminujú vánkom rozčerenú hladinu, sa predsa priam ponúkajú. Všetky trvalé konštrukcie a nákladné kúpy exteriérových svietidiel radšej prekonzultujte s architektom, aby vás improvizácia metódou „pokus – omyl“ nevyšla draho.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia