Kategórie
 
 
 
 
 
Naša ponuka
 
 
 

Lampy na pracovný stôl. Ako si správne osvetliť pracovné miesto?

Pracovná lampa - svietidla24.sk

V súvislosti s pracovnými stolnými lampami sa základné predstavy a požiadavky nemenia. Účel stojí nad formou. Neznamená to však, že musíte úplne rezignovať na vizuálnu zložku.

Schválne: bronzová konštrukcia a tmavozelené tienidlo pozdĺžneho tvaru? Obrázok, ktorý vám okamžite naskočil, len potvrdzuje, že pracovné stolné lampy vnímame ako dôležité, ba priam nevyhnutné doplnkové svietidlo v každej domácnosti či kancelárii. Pomôžeme vám optimálne si vybrať.
 

Prvoradá je flexibilnosť a variabilita

Pri zariaďovaní pracovne hľadajte svietidlo, ktoré bez kompromisov zvládne svoje úlohy a súbežne vyhovie vašim estetickým nárokom. Zároveň by bolo nezmyselné ignorovať moderné riešenia a benefity, ktoré do tohto segmentu vniesol vývoj. Osvetlenie dosky písacieho stola si vyžaduje presvedčivý jas i zodpovedajúcu chromatickú teplotu zdroja. Hlavné požiadavky na takéto svietidlá sa dajú zhrnúť do niekoľkých bodov:
 

  • adresnosť kužeľa prostredníctvom flexibilného ramena alebo kĺbu
  • variabilné nastavenie vzdialenosti zdroja od pracovnej dosky
  • otočné tienidlo v kombinácii so zabudovaním žiarovky tak, aby neoslňovala
  • voliteľná aspoň trojstupňová intenzita svetla
     

Pre pracovné stolné lampy v retro štýle je charakteristické použitie kovu či jeho syntetickej imitácie. Dizajnové minimalistické svietidlá sa vyrábajú prevažne z plastu a majú futuristické oblé siluety. Rozdelenie však nie je striktné: nepochybne si podľa materiálu, tvaru i farby vyberiete tak, aby lampa harmonicky zapadla do prostredia.

 

Studenšia biela prospieva koncentrácii a produktivite

Pri úvahách o chromatickej teplote pracovnej stolnej lampy radšej nezájdite pod 4 000 kelvinov, čo je neutrálna biela. Pokojne pritom zabrúste až do intencií okolo 5 500 kelvinov či ešte o kúsok viac. Teplá biela sa hodí na oddych, zatiaľ čo studenšie svetlo pôsobí stimulujúco a zvyšuje koncentráciu i produktivitu. Neutrálna biela sa označuje aj ako denná biela – podobá sa totiž svetlu počas väčšiny dňa v našich zemepisných šírkach. Na 6 000 kelvinoch sa začína vyložene studené svetlo používaní najmä v priemysle a vo verejných priestoroch.


TIP

Intenzita osvetlenia, ktorá sa meria v luxoch, je závislá od vzdialenosti svetelného zdroja. Žiarovka, ktorá v pohode osvetlí malú komoru, logicky nemá šancu v rozľahlej obývačke ešte aj spojenej s kuchyňou. Ak dôvodne predpokladáme, že váš zdroj na pracovnom stole sa bude nachádzať do pol metra od osvetľovanej plochy s veľkosťou asi 0,5 x 0,5 m, hľadajte žiarovku so svetelným tokom aspoň 300, skôr však až 500 lúmenov. Pri zápise formou lm/W stačí vynásobiť dané číslo deklarovaným príkonom vo wattoch.

Zaužívané vnímanie jasu vo wattoch je neopodstatnené a najmä pri energeticky efektívnych LED zdrojoch mätúce. V podstate však nekorektnou metódou dospejete k potrebnej informácii, keď údaj o wattoch z „ledky“ (alias jednodiódového čipu) vynásobíte zhruba ôsmimi, aby ste dostali starosvetskú hodnotu. Dióda s príkonom 5 W teda posvieti asi ako volfrámová „štyridsiatka“. Je to však naozaj iba orientačné: staré žiarovky totiž mali svetelnú účinnosť v úzkom rozpätí 10 – 15 lm/W, zatiaľ čo LED sa v závislosti od kvality a technológie pohybujú od 80 až do 160 lm/W.
 

Nedostatok priestoru vyriešia štipce

Jeden zo zásadných rozdielov medzi klasickými a LED žiarovkami spočíva v tom, že zatiaľ čo prvé rozptyľujú svetlo všetkými smermi, druhé to môžu robiť aj v reflektorovom uhle 120°. Hodia sa tam, kde je žiaduca spomenutá adresnosť svetelného kužeľa – trebárs pri pracovnom stole... Navyše, „ledkám“ celkovo neprekáža časté rozsvecovanie a zhasínanie a okamžite poskytujú plný výkon.

Pri nedostatku miesta sú zaujímavým východiskom štipcové svietidlá s klipom na upevnenie – stačí ich zacvaknúť na rám stola či poličku nad ním. Môžu však poslúžiť aj ako doplnkové svietidlo, aby zmiernili kontrast medzi malou osvetlenou a veľkou tmavou zónou pracovne a uľavili tým zraku. Princíp je podobný ako pri sledovaní televízora „ťahajúceho“ oči.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia