Kategórie
 
 
 
 
 
Naša ponuka
 
 
 

Nadčasová dominanta: dizajnový luster diriguje atmosféru v obývačke

Nadčasová dominanta: dizajnový luster diriguje atmosféru v obývačke

Dizajnový luster v obývačke je dominantou osvetlenia celého príbytku. Vyberte si ten svoj podľa vlastného vkusu a štýlu interiéru, ale aj svetelných vlastností a doplnkových funkcií.

Sezónnosť ponechajte módnym návrhárom a fashionistom: voľba honosného svietidla do hlavnej miestnosti v dome či byte je záležitosť na roky. Obývačkové lustre poskytujú dizajnérom najväčší priestor na kreativitu. Boli, sú a budú nadčasové. Dôkaz? Strieborný osemramenný skvost The Givenchy Royal Hanover, ktorý navrhol architekt William Kent a 13. septembra 1736 dodal klenotník Balthasar Friedrich Behrens, vydražili v júli 2011 na aukcii Christie’s za 5 753 250 libier.

Farebná, tvarová, materiálová aj povrchová variabilita

Dizajnové lustre dirigujú atmosféru prostredia. Nezabúdajte, že od nich nemôžete žiadať, aby okrem stanovovania tónu a rytmu ešte aj zvládali všetky party až po triangel. Technicky a aj v záujme komfortu pre zrak je neúnosné chcieť všetok výkon len od lustra. Dostali by ste totiž prehnanú intenzitu v jeho okolí a postupné znižovanie jasu smerom do kútov.

Problém sa zdanlivo dá odstrániť rôznym nasmerovaním jednotlivých žiaroviek lustra pri vyššom počte integrovaných zdrojov. Pri takomto riešení však vznikne len viacero plôch s maximálnym jasom namiesto jednej – mätež svetiel a tieňov reálne nezvýši výslednú intenzitu. Akceptovateľným trikom, ktorý však tiež treba zavŕšiť doplnkovými zdrojmi, je umiestnenie hlavného svietidla mimo ťažiska miestnosti podľa dispozície priestoru a rozloženia mobiliára.

Po tzv. pracovných aj dekoračných svietidlách siahame z dôvodu, aby farebne, tvarovo, materiálovo a vyhotovením atraktívny luster nemusel suplovať v úlohách, na ktoré vôbec nebol stvorený – saturovanie čitateľského kútika s kreslom, umeleckého artefaktu na poličke, terária zabudovaného do nábytkovej zostavy. Na to slúžia nástenné svietidlá, stojacie či stolné lampy, bodovky, podsvietenia pásikmi. Pravidlo CTA (central – hlavné, task – pracovné, ambient – dekoračné) pre osvetlenie zároveň platí aj v spálňach, jedálňach či detských izbách.

Šesť rokov nepretržitej prevádzky

Dnes už pomaly ani nenačim zdôrazňovať, že pri zdrojoch sa vývoj čoraz jednoznačnejšie prikláňa k LED žiarovkám. Kvalitné majú životnosť okolo 50 000 hodín aktivity, čo je 15-násobok oproti predchodkyniam s volfrámovým vláknom. Ak ste práve siahli po kalkulačke, pri nepretržitej prevádzke to znamená ekvivalent šiestich rokov.

 

VIAC AKO TISÍC ŽIAROVIEK

Luster v ománskej Veľkej mešite sultána Kábúsa má priemer 8 m a váži 8,5 tony. Tvorí ho 60 000 krištáľových prvkov a jeho 1 122 halogénok je zoradených do 36 okruhov. Napriek obrím parametrom nepôsobí v priestore s výškou 90 m neproporčne.

Mimochodom, ak ste si dosiaľ neodvykli od údajov na „starých“ žiarovkách, orientačne sa k nim dostanete, keď hodnotu wattov na LED zdroji vynásobíte približne šiestimi. Nie je to však úplne korektný postup. Watty totiž vypovedajú o spotrebe, nie o vyprodukovanom svetle: na to slúžia lúmeny.

 

Smart stmievanie, vertikálne polohovanie, flexibilné tienidlá

Správne používaná „ledka“ má 7-krát nižšiu spotrebu energie a z porovnania pri rovnakom množstve vyžarovaného svetla vyplýva, že aj štvrtinovú obstarávaciu cenu. K benefitom si pridajte nevydávanie tepla, ba dokonca odpudzovanie drobného hmyzu prostredníctvom ultrafialového svetla a infračerveného žiarenia.

Navyše, práve od LED žiaroviek môžete pri moderných lustroch čakať benefit v podobe stmievateľnosti. Na nastavovanie požadovanej atmosféry sa používa diaľkový ovládač alebo smart systém reagujúci na jednoduché pokyny zo spínača. Zmeny nálady miestnosti alternatívne dosiahnete aj polohovaním závesných lustrov s vertikálnou vôľou alebo zaváraním a otváraním flexibilných tienidiel. Pre obývačky s prirodzene nižšími profilmi či podhľadmi nájdete aj široký sortiment prisadených dizajnových stropných svietidiel.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia