Kategórie
 
 
 
 
 
Naša ponuka
 
 
 

Nočné lampy sú ideálny spoločný darček, keď ulahodia obom

Nočné lampy sú ideálny spoločný darček, keď ulahodia obom

Relaxačný pobyt pre páry? Bedmintonová súprava na spoločné športovanie v duchu novoročných záväzkov? A čo tak pod stromček set nočných lámp ako praktický aj nápaditý dar?

Náročný deň za vami, zoznam úloh vyškrtaný, budík nastavený. Siahnite ešte po knižke a vypínači nočnej lampy. Vzhľadom na účel tohto svietidla od neho vyžadujeme nekompromisnú funkčnosť spojenú s navodzovaním príjemnej atmosféry.

 

Nahé žiarovky sa predávajú aj samostatne

Obligátnym riešením je zdroj na subtílnejšej podstave a s tienidlom. Do módy sa vracajú starosvetské dizajnové kúsky prevažne v rustikálnom štýle. Zároveň patria k silným trendom nočné lampy s odhaleným zdrojom. Nahé žiarovky sa predávajú aj samostatne práve vzhľadom na takéto moderné konfigurácie s ich „priznaním“, čo vám rozširuje spektrum možnosti. Skúste si ich predstaviť zasadené do brutalistického betónového korpusu. Konečný výber nočnej lampy však, samozrejme, závisí od predstáv používateľa a celkového ladenia spálne.

 

TIP

Pri nedostatku priestoru, vyvýšených lôžkach bez stolíkov alebo potrebe improvizovať sa dokonale hodia nočné lampy s klipom. Jednoducho ich zacvaknete na záhlavie postele, poličku, garnižu. Výhodou je, že nezaberajú miesto a môžete si nimi raz za čas prisvietiť napríklad pri upratovaní komory.

 

Vzdušné drevo, roztopašný plast, elegantná keramika

Nočná lampa je nielen svietidlo, ale aj dekoračný doplnok. Kov – chróm, nerez či mosadz – ako konštrukčný prvok nie je náročný na údržbu a v zásade zapadne do každého interiéru, predovšetkým však steampunkového či industriálneho (lofty). Drevo vyznieva vzletne a v kombinácii s bledým tienidlom sa hodí do minimalistického škandinávskeho či ázijsky striedmeho nastavenia. Pre prírodné materiály sú príznačné tvarovo originálne a masívne kreácie. Plast pri vhodnom spracovaní pôsobí skôr roztopašne a retro, než by nebodaj lacno. Keramika zase evokuje luxus elegantný svojou nevtieravosťou a mimoriadne vyznie v symetrii po oboch krajoch širokej postele. Prípadne si skúste trúfnuť na sofistikované vyhotovenia z kameňa: taký mramor pôsobí veľmi odvážne a pompézne.

Ešte väčšiu variabilitu ponúkajú tienidlá. Papierové sú efektné, ale najmenej odolné. Nikdy pri nich nepoužívajte žiarovku s výkonom nad odporúčania výrobcu. Látkové sa pomerne zložito ošetrujú, lákajú však paletou farieb a vzorov, pričom k dispozícii sú aj vymeniteľné verzie. Sklenené sú rizikom v priestoroch s bežným prístupom detí či domácich zvierat. Na údržbu aj z bezpečnostného hľadiska sa ako najvhodnejšie javia kovové a plastové tienidlá – záleží však len a len na vašich preferenciách.

 

Pre náruživých knihomoľov i zaspávajúcich partnerov

Na pokraji spánku je prirodzenejšie teplé a tlmené svetlo s farebnosťou okolo 3 000 kelvinov a výdatnosťou do 300 lúmenov. Ak však patríte k náruživým knihomoľom, prispôsobte tomu aj chromatickú teplotu a intenzitu jasu. Ideálne je riešenie s nastaviteľnými úrovňami intenzity podľa situácie. Komfort v posteli zvýšia aj dotykové nočné lampy.

LED diódy sú v súčasnosti nielen pre nadpriemernú životnosť, dobrú svietivosť a nízku spotrebu prevažujúcou voľbou. Pri nočných lampičkách však berte na vedomie, že ich trichromatické svetlo potláča produkciu melatonínu, hormónu zodpovedného za vyvolávanie potreby spánku.

Ak okrem prevracania stránok zvyknete chvíľku ešte riešiť e-maily alebo scrollovať, tiež nič nepokazíte užším svetelným kužeľom. Pri nočných lampách s polohovateľným zdrojom prostredníctvom flexibilného ramena alebo viacsmerného kĺbu sa osvetlenie distribuuje adresnejšie. Zaspávajúci partner to určite ocení. K základným nárokom na nočné lampy totiž patrí, aby poslúžili ľudským sovám s posunutým biorytmom a zároveň nerušili ranné vtáčatá.

Na dosiahnutie svetelnej pohody sú zaujímavou alternatívou stojacie nočné lampy s dvoma zdrojmi: jeden slúži na vyvažujúce zmiernenie kontrastu (povedzme pri sledovaní televízie, ak ju v spálni máte), druhý ako priamy „pracovný“.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia