Kategórie
 
 
 
 
 
Naša ponuka
 
 
 

Nočné svetlá so senzorom: V interiéri aj exteriéri vám poslúžia len vtedy, keď to potrebujete

Svietidlá so senzorom - svietidla24.sk

Tlmené svetlá s nastaviteľným nočným režimom a pohybovým senzorom sú prívetivou a zároveň bezpečnou navigáciou pri rozospatej pochôdzke na toaletu alebo do kuchyne za dúškom vody. Uplatnenie však, samozrejme, majú aj v exteriéri: vítanie či odprevádzanie návštev je vďaka nim hneď príjemnejšie. Zároveň znižujú riziko úrazu a ešte aj vyplašia prípadného votrelca.

Svietidlá s integrovaným alebo pripojeným nezávislým detektorom pohybu sú už zo svojej podstaty extrémne úsporné. Do prevádzky sa totiž dostávajú len na niekoľko desiatok sekúnd denne, ak vôbec. Vonku sú preto ideálne pre solárne osvetlenie, ktorého hlavnou prednosťou je nezávislosť od elektrickej siete a hendikepom obmedzená výdrž.

Zabudovaný snímač sa používa v prípade menších či dispozíciou jednoduchších plôch. Autonómny zase poslúži v rozľahlejších priestoroch, kde je na systém napojených viac zdrojov alebo by fixný senzor svojím zorným poľom nevyhovel špecifickým nárokom.
 

Uplatnenie vnútri aj vonku

Interiérové senzorové osvetlenie využijete predovšetkým v priechodných priestoroch, respektíve v zónach krátkodobého výskytu. Je praktickým riešením napríklad do predsiení a na schodiská, ale aj v komorách alebo šatníkoch. Ďalší dôležitý účel spĺňa v detských izbách, pre ktoré sú k dispozícii tematické dizajny, výzdoby a svetelné režimy.

Exteriérové svietidlá so senzorom – nástenné, stropné či závesné – sa na priedomí starajú o to, že pri opúšťaní súkromia a príchode nazad netápate v prítmí a nemusíte zdĺhavo šmátrať po spínači. Navyše, môžete ich ako sprehľadňujúci a ochranný prvok rozmiestniť aj mimo fasády a jej bezprostredného okolia, čiže povedzme na príjazdovú cestu, chodníček zadného dvora, breh záhradného jazierka.

 

Tri metódy detegovania

Detektory pohybu môžu mať pevnú alebo meniteľnú konfiguráciu. Pri flexibilných sa dá nastaviť doba svietenia po podnete vrátane určitej rezervy, oblasť snímania a citlivosť. Pri plánovaní senzorového osvetlenia zvážte, či chcete mať k dispozícii aj nástenný spínač na situačné dlhodobé zapnutie alebo trvalé vypnutie.

Pri svietidlách so senzormi existujú tri metódy rozoznávania pohybu, respektíve prítomnosti. Vysokofrekvenčné detektory (HF) označované aj za radarové alebo mikrovlnné pracujú na princípe elektromagnetického vlnenia. Nevýhodou je, že žiarenie prechádza aj tenkými prekážkami typu sadrokartónu či okien, čo môže viesť k zbytočnému spúšťaniu. Možno ste si práve spomenuli na bytový dom, kde sa v spoločných priestoroch mätúco rozsvietilo, keď ste sa v príbytku priblížili k zavretým dverám...

 

SVETLO ZAHÁŇA AJ ZVIERACÍCH NARUŠITEĽOV

Senzory pohybu sa používajú nielen pri osvetlení a ochrane objektov, ale aj v záhrade. Pri narušení pozemku túlavou mačkou, hlodavcom, operencom či akýmkoľvek iným živočíšnym škodcom vydajú odpudzujúci ultrazvukový tón sprevádzaný pri niektorých vyspelejších zariadeniach prenikavým zábleskom.

 

Infračervený detektor je tepelný

Poznáte to z toalety v reštaurácii či na čerpacej stanici... Svetlo po chvíli zhasne a musíte sa pohnúť (najčastejšie zamávať rukami, však?), aby sa opätovne spustilo. Tento problém nastáva pri spomenutých detektoroch pracujúcich na princípe vysielania vysokofrekvenčných vĺn. Východiskom je pasívny infračervený detektor (PIR), ktorý reaguje na zmeny teploty – registruje živý organizmus. V skutočnosti je teda skôr tepelný, než by bol pohybový. Vonku vďaka nižšej senzitivite nevyvoláva iritujúce množstvo „falošných poplachov“: neodpovedá na každý záchvev konárika či prelet vrabca. Ultrazvukové detektory (US) sú založené na báze odrazu zvuku a najlepšie zaznamenávajú pohyb smerom k nim. Ideálne sa hodia na automatické otváranie dverí vo verejných priestoroch.

 

Kombinácia so súmrakovým snímačom

Šikovným doplnkovým prvkom vonkajších senzorových svietidiel je súmrakový snímač. Spúšťa a odstavuje zdroj pri dosiahnutí určenej hodnoty svetelného toku v okolitom prostredí. Je vylepšenou verziou spínacích hodín, pričom vývojový medzistupeň predstavovali zariadenia so softvérom zohľadňujúcim rôzne časy východu a západu Slnka.

Súmrakový spínač môže fungovať aj osve, keď v určitej chvíli počas zotmievania zapne trvalé nočné svietenie a vypne ho na svitaní. Väčší prevádzkový aj ekonomický zmysel však dáva práve v kombinácii so senzorovým svietidlom, ktoré večer aktivuje do pohotovostného módu a ráno odstaví. Eventualitou je aj sústavné nočné orientačné svetlo prepínané po impulze z pohybového senzora na vyšší jas.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia