Kategórie
 
 
 
 
 
Naša ponuka
 
 
 

Odpudzovače zveri: aké možnosti máte?

Odpudzovače zveri - svietidla24.sk

Túlavej mačke a podobným narušiteľom typu kún, lasíc či hlodavcov môžete rázne a zároveň ohľaduplne dať najavo, že o ich pobudnutia na pozemku nestojíte. K citlivým riešeniam prieniku zvieracích škodcov do záhrady či na terasu patrí odpudzujúce osvetlenie.

Odpudzovače zveri stoja iba niekoľko desiatok eur a spoľahlivo plnia úlohu. Elektronický prístroj na základe impulzu z integrovaného pohybového senzora vydá nepríjemný ultrazvukový tón a väčšina modelov ho ešte doplní prenikavým svetelným zábleskom.
 

Spustošená vegetácia, nechutné stopy, hrozba chorôb

Plot pomôže najmä ako bariéra proti objemnejším nelietajúcim a menej gymnasticky zdatným tvorom – napospol divine. Pre väčšinu nepozvaných návštevníkov zo zvieracej ríše však, žiaľ, zďaleka nie je neprekonateľnou prekážkou.

Výsledkom sú negustiózne zvyšky obetí z nižších priečok potravinového reťazca, pogniavená výsadba, exkrementy na trávniku, močovina leptajúca vegetáciu. K tomu hrozba zavlečenia chorôb a ako bonus iritujúce zvukové prejavy...
 

Voliteľná intenzita a frekvencia výbojov odpudzovačov zveri

Kvalitné exteriérové odpudzovače zveri reagujú až na vzdialenosť 10 m, pri zábere okolo 120° postrážia plochu jedného áru a majú voliteľnú intenzitu i frekvenciu výbojov ultrazvuku, respektíve svetla. Solárne sú nezávislé od umelého zdroja energie.

Bez ohľadu na spôsob napájania si takéto prístroje bežne poradia s externou pracovnou teplotou od −20 °C do +50 °C a pri stupni krytia IP 44 a viac sú pripravené na vskutku náročné prostredie. Prvá číslica za univerzálnou skratkou vyjadruje ochranu pred mechanickým kontaktom a prienikom predmetov vrátane čiastočiek prachu, druhá stanovuje mieru vodotesnosti.
 

Viacúčelové svietidlá so snímačom pohybu

Aj pri tomto sortimente vynikajú výhody LED technológie oproti vývojovo starším svetelným zdrojom. Spotreba je v porovnaní s klasickými „edisonkami“ približne len osminová a životnosť až 30-násobná.

Okrem toho diódy emitujúce svetlo:

  • nemajú toxické dopady na životné prostredie
  • takmer vôbec nevydávajú teplo, zatiaľ čo žiarovky s volfrámovým vláknom naň premieňajú až 92 % príkonu
  • tolerujú časté zapínanie a vypínanie: úkon on/off znesú aj 20 000-krát

Exteriérové svietidlá s nastaviteľným nočným režimom a zabudovaným alebo samostatným detektorom primárne slúžia na sprehľadnenie priedomia, s tým súvisiace zníženie rizika úrazu a vyplašenie zlodejov. Sprievodne však spustením svetelného zdroja zaženú aj obťažujúcu zver. Inštalovať ich môžete aj mimo fasády a jej bezprostredného okolia, čiže povedzme na príjazdovú cestu, chodníček zadného dvora, okraje záhradného jazierka.
 

Mokrá výchovná lekcia aj nepohoda pod labkami

Eventualitou je automatické zavlažovanie, ktoré má medzi modernými funkciami aj adresnú náhlu spŕšku po podnete od snímača. Je všeobecne známe, že mačky ako najčastejší škodcovia sa s vodou príliš neráčia. Väčšinou im stačí jedna neškodná výchovná lekcia.

Z drobného hmyzu najviac dokážu znepríjemniť život komáre. Pri obrane pred bzučaním a štípancami nemusíte používať repelent a vynakladať prostriedky na špeciálne sviečky alebo špirály. Poslúžia aj rôzne rastliny – najmä tie, ktoré obsahujú éterické oleje: jednoročná bazalka i vytrvalejšie druhy ako borievka, rozmarín a eukalyptus. Spomenutý účel však splnia aj nechtík, plektrant, aksiametnica, šalvia či populárna levanduľa. Na parapet zase stačí umiestniť rajčiny v kvetináči, do izby rozložiť zopár ich listov. Proti komárom pomôžu aj škorica, mäta, pažítka a nakrájaná citrusová. 

Spektrum osvedčených metód na odplašenie zablúdenej zveri, predovšetkým mačiek, je ešte oveľa širšie. Vyskúšajte porozsýpanie dráždivej koreniny, pôdu obohacujúcej kávovej usadeniny alebo granulátu na báze cesnaku, prípadne jeho čerstvo nalúpaných strúčikov či pokrájanej cibule.

Za úvahu stojí aj rozprestretie rolovateľných polypropylénových tŕňových koberčekov, ktoré spôsobujú labkám iba nepohodu, nie zranenia.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia