Kategórie
 
 
 
 
 
Naša ponuka
 
 
 

Osvetlenie predsiene a chodieb: Na čo treba myslieť pri výbere lámp?

Svietidlá do chodby a predsiene - svietidla24.sk

V predsieni a na chodbách asi najviac zo všetkých častí príbytku záleží na harmónii prísnej funkčnosti a nevtieravej estetiky osvetlenia. Bez ohľadu na veľkosť a členenie príslušných priestorov je to pri stavbe alebo rekonštrukcii výzva, ktorú neradno brať na ľahkú váhu.

Aj v tomto prípade platí, že prvý dojem je neopakovateľný. Osvetlenie vstupných a prechodových zón nastoľuje štýl zvyšku interiéru pre hostí. Okrem toho – čo je nemenej podstatné – nastavuje vaše rozpoloženie pri návrate domov, respektíve pred opustením súkromia.
 

Sústavy spotov v podhľadoch

Vďaka technologickému pokroku dnes máte aj v tomto segmente na výber zo vskutku pestrého sortimentu podľa rozmiestnenia a počtu svietidiel, tvarového, materiálneho i farebného spracovania, parametrov zdroja, ale aj bonusových schopností, akými sú:

  • detegovanie pohybu
  • spôsob ovládania
  • flexibilita smerovania svitu
  • stmievateľnosť
  • režimy podľa situácie a dennej doby

Praktickým riešením pre strop sú vzhľadovo nenápadné, ale nekompromisne kvalitné prisadené lampy. V sadrokartónových podhľadoch zase takmer bez výnimky dostávajú túto úlohu sústavy zapustených bodových svietidiel – tzv. spotov.
 

Stropné lampy nie sú nevyhnutné

Ešte šikovnejšou a vychytenejšou voľbou sú však nástenné svietidlá. Zatiaľ čo v obytných miestnostiach obvykle ako ozdobný prvok len podporujú centrálne osvetlenie, v predsieňach a na chodbách bez zaváhania obstoja aj bez stropných lámp. Inštalujú sa do výšky očí a práve z tohto dôvodu je nevyhnutné, aby poskytovali bezpečnú orientáciu v priestore.

Trendové rustikálne nástenné lampy sú prevažne charakterizované okrúhlou základňou na prisadenie a krátkym ramenom na ukotvenie žiarovky. Najvyužívanejším hlavným konštrukčným materiálom je kov doplnený tienidlom z matného skla vo forme pologule, zvonu či kalicha.
 

Svietidlám pomôže zrkadlo

Mimoriadne efektné aj efektívne sú nástenné lampy adresujúce svetelný kužeľ nahor. Rozptyl o strop opticky zväčšuje priestor, čo oceníte predovšetkým pri skromnejších dispozíciách a deficite prirodzeného svetla. Porovnateľný výsledok v kombinácii s dekoratívnym vyznením navodzujú žiarovky s uhlom svitu zredukovaným maximálne na 120°. Všeobecne známou a hojne aplikovanou pomôckou na pocitové zväčšenie predsiene je zavesenie veľkého zrkadla.
 

Zohľadnite externé faktory

Na dlhších chodbách a v súvislosti so schodiskami nezabudnite pri koncipovaní elektrických rozvodov na dva spolupracujúce spínače. Inak by pri presunoch nastával priam neúnosný prevádzkový diskomfort.

V predsieni a na chodbách sa nezdržiavame nad rámec nevyhnutného času a sotva vykonávame činnosti, na ktoré by nestačila saturácia umelým svetlom nad intenzitu 300 luxov na jeden štvorcový meter.

Plánovanie si zjednodušíte, keď na žiarovkách pri ich zadovažovaní budete sledovať údaj o lúmenoch ako vedľajšej fyzikálnej jednotke vyjadrujúcej svetelný tok. Na predsieň s plochou 8 m² potrebujete dovedna asi 2 400 lúmenov. Pri pomerne bežnom zápise formou lm/W vynásobte uvedený svetelný tok deklarovanou hodnotou príkonu. V praxi však potom vždy radšej pridajte určitú rezervu na úbytky výkonu vyplývajúce z externých faktorov – miery prítomnosti denného svetla, konštrukcie lampy i žiarovky, vzdialenosti od predmetov a osôb.


Rozospatá cesta za dúškom vody

Chromatická teplota svetla v predsieni a na chodbe, kým nebývate v lofte žiadajúcom si studený tón zodpovedajúci industriálnemu konceptu, nemusí presiahnuť 4 000 kelvinov. Skôr sa orientujte k 3 000 K, čo je hranica teplej bielej, vizuálne žltkastej. Hodí sa na relax v útulnej atmosfére.

Presne v tejto súvislosti je vhodne vedieť, že spomedzi LED zdrojov momentálne veľmi letia filamentové žiarovky. Robustnosťou, napodobovaním rozžeraveného vlákna (v skutočnosti emitujú minimum tepla) a spomenutou nízkou chromatickou teplotou vzdávajú poctu morálne aj technicky už prekonanej volfrámovej „edisonke“. Vďaka týmto atribútom v pohode obstoja aj v odhalenej podobe ako pôsobivý artefakt.

Interiérové senzorové osvetlenie je vymoženosťou hlavne pre predsiene a chodby. Uplatnenie však nájde aj na schodoch či v komorách a šatníkoch. Ďalší významný prínos má v noci v spálňach a detských izbách. Detektorom zapínané svetlá spoľahlivo a zároveň ohľaduplne navigujú pri rozospatej ceste na toaletu alebo do kuchyne za dúškom vody.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia