Kategórie
 
 
 
 
 
Naša ponuka
 
 
 

Pokojný spánok celej rodiny: Ako môžu pomôcť detské nočné lampy?

Detská lampa - svietidla24.sk

Nočné osvetlenie v detskej izbe má praktický, fyziologický a psychologický význam. Voľba sa odvíja od veku dieťaťa, jeho individuálnej zrelosti, ale aj preferencií samotných rodičov. Samozrejme, najdôležitejšie je, aby takéto osvetlenie prispievalo k lepšiemu spánku caparta i celej rodiny. Ako to dosiahnuť?

Nezabúdajte, že nočné osvetlenie detskej izby je do určitého veku dieťaťa skôr záležitosťou potrieb rodičov. Čosi ako strach z tmy síce môžu pociťovať už približne 4-mesačné bábätká, reálne mory a fóbie sa však rozvíjajú v priemere až po roku a pol života.
 

Svetlo najprv potrebujete vy, nie dieťa

Nepovažujte za dogmu, že novorodenec spiaci v inej miestnosti si vyžaduje nejaké osvetlenie. Ak si pri kŕmení a prebaľovaní vystačíte so svetlom z chodby cez pootvorené dvere, je to úplne v poriadku: ide o vás a schopnosť zvládať príslušné úkony. Z toho zároveň vyplýva, že prípadný zdroj svetla – čo najtlmenejšieho – umiestnite vedľa stoličky alebo pultíka na výmenu plienok, nie k postieľke.

Ako dogmu neberte ani to, že nočné osvetlenie detskej izby vylúčite už navždy, keď sa váš drobec spočiatku zaobišiel bez takéhoto spoločníka. Považujte príchod bubákov za prirodzený a citlivo vyhodnoťte situáciu. Problémy so zaspávaním, respektíve stŕhaním sa zo sna, môžu byť súčasťou tzv. separačnej úzkosti, ktorá je známym prejavom vývoja okolo dvoch rokov.
 

Stmievateľná LED lampička aj ako milá dekorácia

Trendom medzi nočnými detskými lampami sú stolné stmievateľné LED svietidlá s príkonom do 4 wattov (v prepočte na klasické žiarovky to približne znamená ekvivalent jasu „štyridsiatky“), svetelným tokom pod 100 lúmenov a chromatickou teplotou menej ako 3 000 kelvinov, čo je teplé svetlo.

Zvieratká či rozprávkové postavičky sa vyrábajú z bezpečných syntetických materiálov v pestrých farebných variantoch a roztomilých dizajnových spracovaniach. Aj počas dňa sú milou dekoráciou detskej izby. Štandardom je matná povrchová úprava tieniacej časti, respektíve krytu zdroja. Benefitom „lediek“ popri ich úspornosti a výdrži je, že neemitujú teplo. Svietidlá s uvedenými striedmymi parametrami úplne postačujú na zahnanie strašidiel, základnú orientáciu v priestore a zníženie pocitu osamelosti. Zároveň nenarušia spánok, ktorý je taký podstatný pre zdravý vývin vášho potomka.
 

TIP

K hitom súčasnosti v tomto segmente patria aj zútulňujúce LED mini projektory. Na steny zväčša premietajú efekt nočnej oblohy s mesiacom a hviezdami. Majú voliteľné motívy a sú ovládateľné prostredníctvom USB konektora, ktorý slúži aj ako alternatíva akumulátorového napájania.
 

Použitie modrej farby zvážte

Každé dieťa môže byť nastavené svojsky, pri voľbe nočnej iluminácie je však dobré vedieť, že modré svetlo – akokoľvek intuitívne považované skôr za upokojujúce – v skutočnosti preukázane príliš neprospieva spánkovému režimu, skôr naopak.

Platí to aj u dospelých v súvislosti s obrazovkami, monitormi, displejmi. Modré svetlo škodí najmä fáze REM (Rapid Eye Movement – rýchle pohyby očí, reálne sa za viečkami dejú), ktorá tvorí približne štvrtinu doby spánku a práve počas nej snívame.

Modrá časť spektra blokuje produkciu melatonínu. Vzostup hladiny hormónu vznikajúceho v epifýze navodzuje potrebu spánku, znižuje telesnú teplotu, uvoľňuje svaly.
 

V súlade s cirkadiánnym rytmom

Melatonín pôsobí v súlade s cirkadiánnym rytmom, čo sú naše vrodené biologické hodiny naprogramované za milióny rokov podľa striedania denných dôb, primárne vplyvu úsvitu a súmraku. Tikajú na báze obrátok zeme okolo svojej osi, a hoci rozlišujeme rôzne chronotypy ľudí (ranné vtáča, nočná sova), podstata je nám všetkým spoločná. Ak telo nedostáva príslušné melatonínové usmernenie, môže to mať neblahé dopady nielen v podobe spánkovej deprivácie.

Na nočné osvetlenie detskej izby zvoľte radšej červenú či jej „okraje“: síce vylučovanie melatonínu priamo nepodporuje, ale ako jediná farebná časť svetla ho ani nepotláča. Organizmus teda robí to, na čo je atavisticky nastavený tmou. Mimochodom, naše vnímanie typu svetla je také silné, že ho nezastavia ani zavreté oči.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia