Kategórie
 
 
 
 
 
Naša ponuka
 
 
 

Osvetlenie jedálenského stola: Poprajte si dobrú chuť v príjemnej atmosfére

Svietidlá do jedálne - svietidla24.sk

Variabilným a komplexným osvetlením dosiahnete v gastronomickej časti domova optimálne podmienky na rôzne činnosti vrátane najpodstatnejšej – samotného stolovania.

Funkčne vyhovujúce a esteticky nerušivé osvetlenie jedálenského stola je dôležité bez ohľadu na to, či táto zóna zdieľa priestor iba s kuchyňou alebo – dnes je to bežné riešenie – zaobstaráva plynulý prechod do obývačky, prípadne dokonca tvorí plnohodnotnú súčasť centrálnej miestnosti príbytku.
 

Kuchynská linka má vlastné pravidlá

Bez ohľadu na dispozíciu konkrétnej domácnosti si jedálensky stôl alebo moderné sedenie barového typu či tzv. ostrovček žiada a zaslúži vlastné osvetlenie: z prevádzkových aj štýlotvorných dôvodov.

V prípade kombinácie jedálne s prípravnou časťou poslúži takýto zdroj ako ústredný v rámci pravidla CTA zo šlabikára interiérových architektov (central – hlavné svetlo, task – pracovné, ambient – dekoračné). Kuchynská linka totiž potrebuje autonómne osvetlenie s inou adresnosťou, intenzitou, chromatickou teplotou, uhlom záberu, indexom podania farieb aj odolnosťou proti vlhkosti.

Správnou voľbou centrálneho osvetlenia kuchyne zlučujúcej prípravnú a jedálenskú zónu môžete prostredníctvom odrazu jasu o strop opticky zväčšiť plochu, vykompenzovať nedostatok prirodzeného svetla a zmierniť priestorové limity.
 

Dva rovnocenné hlavné zdroje

Pri začlenení jedálenského zákutia do obývačky zase zdroj nad stolom odbremení svietidlo obsluhujúce oddychový sektor. Presne to zapadá do progresívneho riešenia v podobe inštalovania centrálneho svetla mimo ťažiska priestoru. V obývačkách určených aj na stolovanie sa teda vôbec nezdráhajte zriadiť dva výkonom aj vyznením rovnocenné hlavné zdroje.

V jedálenskom teritóriu si pokojne trúfnite na dizajnové svietidlo zohľadňujúce koncept bezprostredného okolia stola i celého interiéru. Samozrejme, to všetko pri citlivom začlenení doplnkových zdrojov – RGB LED podsvietení, nástenných svietidiel, stojacích či stolových lámp, eventuálne lávových a soľných.
 

Jednoduchá a rýchla úprava atmosféry

Moderné smart svietidlá umožňujú jednoduchú a rýchlu úpravu intenzity svetelného toku spínačom, diaľkovým ovládačom, aplikáciou či dokonca hlasom. Atmosférou je predsa rozdiel medzi romantickou večerou vo dvojici, štebotaním väčšej spoločnosti pri rodinnej oslave a roztopašným posedením s priateľmi.

Zmeny svetelnej nálady dosiahnete aj zaváraním a otváraním flexibilných tienidiel a polohovaním závesných lustrov s vertikálnou vôľou. Majte však na pamäti, že svetlo umiestnené nižšie ako 50 – 60 cm nad stolom môže iritovať zrak a ohrozovať hlavu pri prudkom vstávaní.
 

ÚTULNOSŤ A POHODA

S chromatickou teplotou zdroja v jedálenskej zóne sa sotva oddá experimentovať. Horná hranica teplého bieleho svetla, v ľudskom vnímaní skôr príjemne žltkastého, je 3 000 kelvinov. Presvedčte sa, že hodnota okolo 2 700 kelvinov navodzuje útulnosť a pohodu.
 

Trendové priznané žiarovky

Optické vyčleňovanie a zdôrazňovanie podhľadmi prináša v súvislosti s jedálenským stolom výhodu. Okrem závesných svietidiel totiž môžete využiť zapustené zdroje a smelšie ako pri vysokom profile zvoliť prisadené stropné svietidlo alebo bodový zdroj, u ktorého sa dá bonusovo ťažiť z flexibilnosti spotov a lištových systémov.

Silným trendom s častým uplatnením práve nad jedálenským stolom sú odhalené žiarovky – najmä tie zoradené do závesných systémov. Pri troche imaginácie sa dajú vnímať aj ako odkaz na krištáľové lustre s ich vizuálne priznanými imitáciami sviečok. Akurát chýba obklopenie sklíčkami a ubudla nevyhnutnosť symetrického usporiadania.

Zvážte teda nad jedálenský stôl vychytené svietidlá, v ktorých sú určujúcim prvkom práve zdroje (zväčša na to akoby predurčené filamentové LED žiarovky) v subtílnej konštrukcii či úplne bez krytia. Sprievodným bonusom pri potlačení významu tienidla alebo jeho absencii sú nižšie nároky na výkon netienenej žiarovky, prenesene aj na spotrebu elektriny.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia