Kategórie
 
 
 
 
 
Naša ponuka
 
 
 

Rozžiarte svoj domov na Vianoce vkusne, úsporne aj bezpečne

Rozžiarte svoj domov na Vianoce vkusne, úsporne aj bezpečne

Niet obľúbenejšieho sezónneho osvetlenia, než je to vianočné. Ako si vybrať úsporné, spoľahlivé, praktické, bezpečné a ešte aj vkusné? Pomôžeme vám zostaviť si rámcový plán, podľa ktorého môžete postupovať.

Darmo si každoročne opakujeme, že sú to predovšetkým sviatky pokoja, nie obdobie enormného stresu. Chaosu pri nákupe a montáži vianočného osvetlenia sa vyhnete, keď si vopred ujasníte aspoň základné body.

 

Do rozpočtu zahrňte aj spotrebu

Predpokladajme, že rozpočet máte stanovený. Pri jeho koncipovaní nezabúdajte, že treba zohľadniť aj spotrebu v rádoch jednotiek eur. Následne si stanovte, či plánujete na sviatky rozžiariť iba interiér, alebo sa podujmete aj na čoraz populárnejšiu vonkajšiu ilumináciu. Tá si vyžaduje odolnejšie výrobky určené do nevľúdnych klimatických podmienok.

Sortiment vianočného osvetlenia je dnes omnoho pestrejší, ako bol kedysi, ale lídrom tohto segmentu v konkurencii rôznych sietí, strapcov, girlánd, vencov a imitácií cencúľov zostávajú omotávacie reťaze. Konkrétne medzičasom tie s LED diódami, ktoré majú životnosť až 50 000 hodín aktívnej prevádzky a spotrebujú 8x menej energie ako konvenčné minižiarovky. Ozrejmite si najmä tieto parametre:

  • Vstupné napätie
  • Dĺžka reťaze
  • Počet zdrojov
  • Chromatická teplota
  • Farebnosť
  • Časovač a režimy

 

Vyrátajte si dĺžku nosného kábla

Na skromnejší vianočný stromček do výšky hrudníka potrebujete približne 10-metrový nosný kábel, pri vzraste ihličnanu nad dva metre a jeho primerane objemnejšom korpuse pokojne rátajte s dvojnásobkom. Postačujúca hustota je jedna „ledka“ každých 10 cm. Stretnete sa však aj s dizajnovo sofistikovanejšími a svetielkami obťažkanejšími trsmi alebo tzv. ježkami. Samostatnou kategóriou sú umelé stromčeky s integrovaným osvetlením.

Na 5-metrový ihličnan na priedomí treba 50 metrov dlhý nosný kábel so žiarovkami. Takáto reťaz pri 6-hodinovom používaní denne vypáli za mesiac elektrinu približne v hodnote 2,5 eura. Pri vonkajšom svetelnom závese s plochou 2x3 m miniete zhruba 1,6 eura.

 

BETLEHEMSKÉ SVETLO

Stredoveká legenda vraví, že sviecu s plameňom z ohňa v betlehemskej bazilike dopravil na sklonku 11. storočia do svojej rodnej Florencie jeden z členov križiackej výpravy. V novodobej histórii tradíciu symbolicky obnovila v roku 1986 rakúska verejnoprávna televízna stanica ORF charitatívnym projektom Licht ins Dunkel počas vianočného obdobia.

 

Neobťažujte susedov

Vianočnú atmosféru môžete umocniť svietiacimi tematickými obrazmi, respektíve dekoráciami (hviezdičky, zvieratká, 2D stromčeky) vrátane tých do okien, ktorými prepojíte interiér s exteriérom. Vonku sú milou a ekologickou eventualitou solárne ozdoby – reťaze, lampy, lampióny a predovšetkým zapichovacie drobnosti. Extravagantnou voľbou sú laserové projekčné svietidlá. Neobťažujte však susedov.

Pri exteriérovom používaní vianočného osvetlenia si treba dať pozor na viacero úskalí. Hlavným je prípadná absencia externej zásuvky. Pri inštalácii bez nej totiž musíte improvizovať a buď príbytok nezostane dokonale chránený pred nepozvanými návštevníkmi a chladom, alebo vystavíte napájací kábel riziku precviknutia dverami či oknom. Okrem toho si pri dĺžke napájacieho kábla zväčša okolo 5 m často neporadíte ani bez externej predlžovačky. Rozvešanie si v predstihu rozvrhnite, nepostupujte štýlom „pokus – omyl“. Kde nie sú k dispozícii prirodzené opory, použite montážne háčiky alebo sťahovaciu pásku. Určite vynechajte bleskozvod.

 

Na noc a počas neprítomnosti zhasínajte

Ak chcete mať istotu aj bez skúmania stupňa krytia (IP – v exteriéri aspoň 44) a ďalších parametrov, vešajte na stromy v záhrade, fasády, zábradlia, odkvapy, trámy či balkóny výhradne produkty, pri ktorých výrobca deklaruje a garantuje vhodnosť ich umiestnenia do exteriéru. Dbajte na výstrahy v návode a predpísaný postup.

Nakupujte iba certifikované zariadenia u renomovaných predajcov. Kľúčová je prítomnosť puncu CE od Európskej únie. V interiéri vzhľadom na nebezpečenstvo požiaru zvážte aspoň na exponovaných miestach svietniky alebo sviečky so svetlom na elektrinu namiesto skutočného plameňa. Vianočné osvetlenie pre istotu vypnite vždy na noc a počas vašej neprítomnosti doma.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia