Kategórie
 
 
 
 
 
Naša ponuka
 
 
 

Stmievateľné žiarovky: Vytvorte si intímnu atmosféru

Stmievateľné žiarovky - svietidla24.sk

Technológia LED na báze polovodičových súčiastok transformujúcich elektrický prúd na svetlo vniesla do segmentu žiaroviek prevratné prínosy. Jedným z bonusových benefitov je stmievateľnosť „lediek“ – diód emitujúcich svetlo. Aké výhody to prináša?

Chcete na niekoľko šťuknutí, cez zopár dotykov tlačidiel alebo displeja gadgetu, eventuálne len vyslovením stručného pokynu dosiahnuť intímnu atmosféru či – naopak – svetelné parametre podporujúce koncentráciu a produktivitu? Vďaka stmievateľným žiarovkám a sprievodným výdobytkom techniky sa to dá!
 

Nielen intenzita jasu: dôležitá je aj chromatická teplota

Pri LED (Light Emmiting Diode) žiarovkách s variabilným rozpätím svetelného toku si prostredníctvom štandardného spínača, diaľkového ovládača, aplikácie v telefóne alebo tablete či dokonca hlasového asistenta môžete pohodlne, flexibilne a okamžite navodiť v jednotlivých miestnostiach a zónach intenzitu jasu podľa situácie a potrieb.

Systém zabudovaný priamo v stmievateľnej LED žiarovke odbremeňuje používateľa od pomerne komplikovaného výberu stmievača kompatibilného so svetelným zdrojom.

Pri zadovažovaní stmievateľnej žiarovky zohľadnite aj svoje požiadavky na chromatickú teplotu vyjadrenú v kelvinoch. Teplé biele svetlo, zrakom vnímané ako žltkasté, je určené na relax a má do 3 000 K, neutrálne denné 4 500 – 5 000 K a studené vyložene pracovné nad 6 000 K.
 

Všetky prednosti „lediek“ a ešte väčšia úspornosť

Stmievateľné žiarovky fungujú na princípe, že pridávaním a uberaním konštantného jednosmerného prúdu sa množstvo svetla emitovaného LED zdrojom zvyšuje alebo znižuje: až na zopár percent maximálneho výkonu. Ten sa uvádza v lúmenoch.

Prepočet z wattov ako referenčnej jednotky u konvenčných žiaroviek síce nie je technicky korektný, ale zotrvačne zaužívaný. Pre orientačnú predstavu, ktorá sa nielen zrelším ročníkom azda zíde pri kúpe „ledky“: starosvetský zdroj s príkonom 60 W vyžiari cca 720 lm, „stovka“ okolo 1 200 lm. Univerzálny koeficient však nejestvuje, lebo zatiaľ čo múzejná žiarovka vyprodukuje z 1 wattu takmer fixne 12 lúmenov, u LED žiaroviek sa rozpätie pohybuje od 80 lm do 160 lm podľa ich typu. Práve preto sa konkrétna informácia o lúmenoch tiež vyskytuje na obaloch.

Okrem domácností nachádzajú stmievateľné žiarovky uplatnenie aj v obchodoch a ich výkladoch, gastronomických prevádzkach, ubytovacích zariadeniach, spoločenských a kultúrnych sálach. Rovnako ako „ledky“ so stabilnou hodnotou svetelného toku sa vyznačujú:

  • nízkou spotrebou pri dlhej životnosti
  • zanedbateľným zahrievaním
  • rovnomernou intenzitou vyžarovania
  • v podstate neobmedzeným počtom prípustných spustení a vypnutí
  • bezprostredným nábehom na 100-percentný výkon
  • voliteľným uhlom svitu na adresnejšiu a úspornejšiu činnosť
  • mechanickou odolnosťou i bezpečnosťou
  • jednoduchou montážou, údržbou a obsluhou
  • toleranciou na extrémne teploty okolitého prostredia
  • schopnosťou vytvárať rôzne farby a režimy svietenia
  • prirodzenosťou farebného vnemu (index CRI alebo Ra)
  • absenciou toxických látok

Stačí uviesť, že v porovnaní s tradičnými žiarovkami fungujúcimi na princípe rozžeraveného volfrámového vlákna je príkon LED zdrojov približne osminový, životnosť desaťnásobná a počet únosných spínacích cyklov on/off sa rámcovo ráta v desaťtisícoch. Životné prostredie i peňaženku teda rôznymi spôsobmi šetria priamo aj nepriamo. Nuž a pri stmievateľných žiarovkách úspora ešte rastie úmerne ich svieteniu s redukovanou intenzitou.
 

Smart svetelné zdroje: stmievateľnosťou sa to nekončí

Stmievateľné žiarovky patria do kategórie smart svetelných zdrojov, pri ktorých môžete profitovať aj z ďalších funkcionalít. Popri základnej „krokovej“ alebo plynulej zmene intenzity jasu je to úprava spomenutej chromatickej teploty, nastavenie farby zo spektra RGB, personifikované naprogramovanie údajov, respektíve automatické svietenie v jednotlivých fázach dňa, ale aj synchronizácia s prehrávaným filmom či hudbou.
 

ČO ZNAMENÁ RGB?

Pri LED technológii sa s touto skratkou takmer určite stretnete. Je to skladačka zo začiatočných písmen anglických slov red (červená), green (zelená) a blue (modrá). Pri RGB zdrojoch si môžete z týchto troch zložiek namixovať ľubovoľný odtieň z presne 16 777 216 možností (2563). Zápis dokonalej čiernej má podobu 0 – 0 – 0, úplnej bielej 255 – 255 – 255.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia