Kategórie
 
 
 
 
 
Naša ponuka
 
 
 

Svietidlá so senzorom poslúžia vonku aj vnútri: Aký typ je pre vás najvhodnejší?

Senzorové svietidlá - svietidla24.sk

Svietidlá spúšťané integrovanými alebo pripojenými nezávislými senzormi pohybu nachádzajú uplatnenie v exteriéri aj interiéri. Využívame ich najmä v priechodných priestoroch, respektíve v zónach krátkodobého výskytu. Na čo treba myslieť pri ich výbere?

Vítanie či odprevádzanie návštev je hneď príjemnejšie, keď priedomie sprehľadňujú nástenné, stropné či závesné exteriérové svietidlá. Popri tejto funkcii plnia aj bezpečnostné úlohy proti úrazu či nepozvaným hosťom.

Zabudovaný alebo autonómny snímač

Z funkčného hľadiska zaslúžene a logicky v tomto segmente dominujú smart svietidlá so zabudovaným alebo autonómnym senzorom pohybu. Starajú sa napríklad o to, že na odchode zo súkromia či pri príchode nazad nemusíme v prítmí zdĺhavo šmátrať po vypínači. Pochopiteľne, vonkajšie senzorové osvetlenie sa dá rozmiestniť aj mimo vchodu, fasády a bezprostredného okolia domu: k príjazdovej ceste, okolo chodníčkov zadného dvora, na brehy bazéna alebo záhradného jazierka.
 

Podpora od súmrakového spínača

Oceňovaným podporným prvkom exteriérových senzorových svietidiel je súmrakový snímač: tiež pracuje na báze detektorov, ale nie na ad hoc princípe. Automatizovaný súmrakový spínač zapína a vypína zdroj pri dosiahnutí stanovenej hodnoty svetelného toku v okolitom prostredí. Je vylepšenou verziou spínacích hodín, pričom vývojový medzistupeň predstavovali zariadenia so softvérom zohľadňujúcim rôzne časy východu a západu Slnka.

Súmrakový spínač alebo inteligentná žiarovka môže fungovať aj osve (zapnutie v určitej chvíli počas zotmievania, trvalé nočné svietenie a napokon vypnutie na svitaní). Väčší zmysel však dáva práve v kombinácii so senzorovým svietidlom, ktoré večer aktivuje a ráno odstaví. Detektory pohybu môžu mať fixnú alebo voliteľnú konfiguráciu. Pri flexibilných sa dá meniť doba svietenia po podnete (vždy treba ponechať určitú rezervu), oblasť snímania a jeho citlivosť. Pri plánovaní senzorového osvetlenia zvážte, či chcete mať k dispozícii aj nástenný spínač napríklad na priebežné navolenie režimu trvalého zapnutia alebo vypnutia.
 

TIP

Senzory pohybu sa – popri osvetľovaní a ochrane objektov – používajú aj v záhrade. Pri narušení pozemku túlavou mačkou, hlodavcom, operencom či akýmkoľvek iným živočíšnym škodcom vydá špeciálne zariadenia odpudzujúci ultrazvukový tón sprevádzaný prenikavým zábleskom. Kvalitnejšie produkty fungujú na vzdialenosť 15 – 20 m, postrážia plochu s veľkosťou 200 m², majú voliteľnú intenzitu a frekvenciu „výbojov“ a pri stupni krytia IP od 44 nahor odolajú nepriaznivým klimatickým podmienkam.


Tri metódy detekcie pohybu

Pasívne infračervené detektory (PIR) reagujú na náhle zmeny teploty – registrujú živý organizmus. De facto sú teda skôr tepelné, než by boli pohybové. Vonku vďaka nižšej senzitivite neprodukujú iritujúce množstvo falošných poplachov: neblikajú pri každom zachvení halúzky či prelete sýkorky.

Vysokofrekvenčné detektory (HF) nazývané aj radarové či mikrovlnné fungujú na princípe elektromagnetického vlnenia. Ich nevýhodou je, že žiarenie prechádza tenkými prekážkami typu sadrokartónu či okien, čo môže viesť k zbytočnému spusteniu. Možno si spomeniete na bytový dom, kde sa v spoločných priestoroch rozsvietilo, keď ste sa v súkromí priblížili k zavretým dverám... Ultrazvukové detektory (US) sú založené na báze odrazu zvuku a najlepšie zaznamenávajú pohyb smerom k nim. Ideálne sa hodia na automatické otváranie dverí vo verejných priestoroch.
 

Nočná cesta na toaletu či za pohárom vody

Interiérové senzorové osvetlenie príbytku je praktickým riešením predovšetkým do predsiení a na schodiská, ale aj v komorách alebo šatníkoch. Ďalší dôležitý účel má v nočných hodinách počnúc detskými izbami, pre ktoré sú k dispozícii tematické dizajny a výzdoby takýchto svietidiel, respektíve upokojujúca farebnosť. Aj pre dospelých sú však tlmené svetlá s nastaviteľným nočným režimom a pohybovým senzorom vľúdnou navigáciou pri ceste na toaletu alebo do kuchyne za pohárom vody. Už zo svojej podstaty sú extrémne úsporné: do prevádzky sa dostávajú len na niekoľko desiatok sekúnd za deň, ak vôbec.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia