Kategórie
 
 
 
 
 
Naša ponuka
 
 
 

Vhodné osvetlenie dielne je nastavené a overené priemyselnou praxou

Vhodné osvetlenie dielne je nastavené a overené priemyselnou praxou

Prenikavý výkon, uľahčenie koncentrácie, mechanická odolnosť, prachotesnosť a bezpečnosť. Požiadavky na osvetlenie dielní, kôlní a viacúčelových garáží sú jednoznačné a nekompromisné. Ako im čo najlepšie vyhovieť a vytvoriť si optimálne prostredie na prácu?

Výhodou domácich svietidiel určených do priestorov na ručnú činnosť v porovnaní so všetkými ostatnými je, že stačí aplikovať poznatky nadobudnuté a overené priemyselnou praxou. Samozrejme, skúsenosti z výrobných hál, veľkoskladov či kuchýň, ale aj operačných sál, laboratórií alebo klenotníckych ateliérov treba prispôsobiť konkrétnym dispozíciám.

 

Dbajte na dostatočnú chromatickú teplotu, svetelný tok aj intenzitu

Pri pracovných svietidlách je v podstate mimo diskusie chromatická teplota, ktorú vyjadrujeme v kelvinoch. Zvyčajné denné svetlo ich má 5 000. Teplé opticky žltkasté pod touto úrovňou pôsobí utlmujúco, chladné vnímané ako biele nad ňou zase stimulujúco. V dielňach teda určite uvažujte v intenciách 6 000 kelvinov a viac. Pri výmere 15 m², čo je štandardná plocha garáže, ergo povedzme aj dielne, rátajte s centrálnym zdrojom so svetelným tokom približne 3 000 lúmenov. Ide o množstvo svetla vyprodukovaného všetkými smermi za jednu sekundu. Uvedenú hodnotu orientačne vyžiaria dve „ledky“ s príkonom 15 W alebo rovnaký počet klasických či halogénových „stoviek“.

Samozrejme, nemenej dôležitá je intenzita svetla v jednotlivých zónach. Udáva sa v luxoch, čo je osvetlenie z jedného lúmena na 1 m². Meria sa luxmetrom a odporúčaná úroveň pri ručnej práci je 500 luxov. Pochopiteľne, záleží na vzdialenosti zdroja a uhle dopadu lúčov.

 

Na prisvietenie vyskúšajte praktické a úsporné LED pásy

Namiesto nezmyselne až nebodaj škodlivo intenzívneho centrálneho svetla v dielni využívajte doplnkové lokálne zdroje na osvetlenie exponovaných miest bez rizika tienenia vlastným telom. Obľúbenou voľbou na takéto prisvietenie sú LED pásy. Ľahko sa montujú aj udržiavajú, prispôsobia sa povrchu, neprekážajú a zo spodnej strany závesných skriniek na náradie sú nenápadné. Špecifická je modrá zložka svetla (LED diódy), ktorá tlmí tvorbu melatonínu a tým navodzuje pocit bdelosti, hoci ten nemusí zodpovedať reálnemu rozpoloženiu organizmu. Pochopiteľne, táto vlastnosť sa dá šikovne využiť práve v priestoroch a situáciách, v ktorých je imperatívom maximalizovanie výkonnosti.

Umelé svetlo dokáže ovplyvniť náladu, produktivitu aj cirkadiánny cyklus v prospech civilizačných potrieb. Organizmus však vystavuje určitému zmätku. Ľudský druh totiž dlhé tisícročia formovali iba podnety v podobe striedania dňa a noci. Vnútorné hodiny na bunkovej úrovni optimalizujú fyziologické procesy. Problematikou sa zaoberá chronobiológia. Vývojovo nastavený rytmus vychádza z rotácie Zeme okolo vlastnej osi aj Slnka. Spontánna regulácia má periódu 20 – 28 hodín, čiže so stredom v dĺžke trvania jedného dňa. Pozor teda na extrémny či dlhotrvajúci nesúlad s biologickým kódom. Keď sa v dielni nadmerne „prepaľujete“ svetlom, môže to vyvolať poruchy spánku, metabolizmu, krvného tlaku, termoregulácie, hormonálnej rovnováhy či regenerácie.

 

TIP

Najdôležitejším parametrom pracovných svietidiel, ktorý priamo nesúvisí s ich výkonom, ale spolupodieľa sa na kvalite, je izolácia od externých faktorov. Najvyšší stupeň ochrany pred prachom a nebezpečným dotykom je 6. Údaj o úrovni krytia nájdete ako prvé z dvoch čísel v rámci hodnoty International Protection. Používa sa skratka IP a píše sa bez medzier. Druhé číslo kódu vyjadruje vodotesnosť a škála je od 0 do 8. V prípade prachotesných svietidiel je optimom ochrana na úrovni 6x.

 

Prenosný reflektor pod stromček pre domáceho majstra

Vymýšľate cenovo priechodný, potešujúco univerzálny a neodškriepiteľne praktický vianočný dar pre domáceho majstra? Nielen v dielni nájde uplatnenie multifunkčná bezdrôtová nabíjacia stanica. Vďaka dostatku portov zvládne veľa rôznorodých úloh naraz. Okamžite uvedie do pohotovosti mobil, smart hodinky aj slúchadlá bez potreby zájsť do iných častí príbytku. Ešte užitočnejšie v dielni môžu byť prenosné LED reflektory. K benefitom patria otočné hlavy a rukoväti, zdvojené zdroje na maximalizáciu osvietenej plochy a vstavané USB porty, ktoré z prístroja robia multifunkčnú power banku.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia