Kategórie
 
 
 
 
 
Naša ponuka
 
 
 

Nočné svietidlá: Posvieťte si v noci na cestu

Nočné svietidla na svietidla24.sk

Bezpečnosti v príbytku a jeho bezprostrednom okolí nikdy nie je dosť. Ani pohodlie veru nezaškodí. Oboje výrazne zvyšujú nočné svietidlá – vnútorné aj vonkajšie.

Viac ako tri štvrtiny medicínsky riešených úrazov sa udejú v domácnosti. Podľa štatistík americkej neziskovej organizácie National Safety Council za rok 2020 je to 75,9 %. Na odvrátiteľných úmrtiach spôsobených nehodou majú nešťastia v súkromí o čosi nižší, stále však alarmujúci nadpolovičný podiel 56,4 %. Zriadenie nočných svetiel je jedným z možných predvídavých opatrení.

Svietidlá s pohybovým senzorom pomôžu pri rozospatej pochôdzke

Interiérové tlmené zdroje s nastaviteľným nočným režimom a pohybovým senzoromprívetivou a poisťujúcou navigáciou pri rozospatej pochôdzke na toaletu alebo do kuchyne za dúškom vody. Už z podstaty je ich činnosť extrémne úsporná: do prevádzky sa dostávajú len na niekoľko desiatok sekúnd za deň, ak vôbec.

Zaujímavou možnosťou je však aj nepretržite zapnuté mierne nočné svetlo formou LED pásov lemujúcich priečelie postele, časť mobiliára spálne alebo prechod medzi podlahou a stenou. Smart svietidlá so zabudovaným alebo autonómnym detektorom sa na priedomí starajú o to, že v prítmí nemusíme zdĺhavo šmátrať po vypínači. Uľahčiť dokážu aj vítanie a odprevádzanie hostí. Na druhej strane spektra odplašia prípadných votrelcov vrátane zvieracích.

Exteriérové senzorové osvetlenie môžete situovať aj mimo vchodu do domu:

  • k príjazdovej ceste,
  • na brehy súkromného bazéna alebo záhradného jazierka
  • popri chodníčku ku kompostovisku, na ktoré nesiete zvyšky z kuchyne


Pevná alebo meniteľná konfigurácia

Zabudovaný snímač sa používa v prípade menších či dispozíciou jednoduchších plôch. Autonómny zase poslúži v rozľahlejších priestoroch, kde je na systém napojených viac svetelných zdrojov. Senzory spúšťajúce nočné svietidlá zároveň môžu mať pevnú alebo meniteľnú konfiguráciu. Pri flexibilných sa dá nastaviť doba svietenia po podnete vrátane určitej rezervy, oblasť snímania a citlivosť.

Vysokofrekvenčné detektory predurčené skôr do interiérov pracujú na princípe elektromagnetického vlnenia. Určitou nevýhodou je, že žiarenie prechádza aj tenkými prekážkami typu sadrokartónu či subtílnejších dverí, čo môže viesť k zbytočnému spúšťaniu.

Súmrakový snímač ako šikovný doplnok

Do exteriéru sa skôr hodia pasívne infračervené detektory, ktoré reagujú na zmenu teploty: registrujú prítomnosť živého organizmu. Šikovným doplnkovým prvkom je súmrakový snímač. Spúšťa zdroj do pohotovostného stavu a na svitaní ho deaktivuje pri dosiahnutí určenej hodnoty okolitého svetelného toku. Eventualitou je sústavné nočné orientačné svetlo automaticky prepínané po impulze z detektora na vyšší jas. Zvážte, či chcete mať k dispozícii aj nástenný spínač na cielené navolenie režimu.

Nočná lampa je základ

V spálni susediacej s hygienickými priestormi postačí pri krátkodobom prebudení aj nočná stolná lampička, optimálne dotyková. Základným nárokom – ako pri usínaní – zostáva, aby poslúžila nočným vtákom a nerušila pritom odpočívajúcich ranostajov. Vyváženosť dosiahnete prostredníctvom tienidla, respektíve polohovateľnosti. Z ohľaduplnosti k partnerovi, ale aj pre komfort svojho zraku pri večernom čítaní, dbajte na adresnosť svetelného kužeľa. Spoľahlivo ju dosiahnete prostredníctvom LED žiaroviek s redukovaným uhlom svietenia.

Nočné svietidlá majú dôležitý prínos aj v detských izbách, pre ktoré sú k dispozícii tematické dizajny a pestré výzdoby, upokojujúca farebnosť a odolné vyhotovenia. Trendom v tomto segmente sú stolné stmievateľné LED lampy s príkonom do 5 wattov, intenzitou pod 100 lúmenov a chromatickou teplotou maximálne 3 000 kelvinov. Takéto parametre postačujú na „zahnanie strašidiel“ a zároveň nenarúšajú spánok potomka, prípadne jeho súrodenca. Aj počas dňa sú milou dekoráciou. Štandardom je matná povrchová úprava.

Pri voľbe nočnej iluminácie je dobré vedieť, že modré svetlo príliš neprospieva spánku. Táto časť spektra totiž blokuje produkciu melatonínu. Vzostup hladiny tohto hormónu navodzuje potrebu spánku, znižuje telesnú teplotu, uvoľňuje svaly. Radšej preferujte červenú či jej okraje.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia