Kategórie
 
 
 
 
 
Naša ponuka
 
 
 

Spríjemnia zaspávanie, detskú párty aj Vianoce: Hravé svietidlá potešia tých najmenších

Detské svietidlá - svietidla24.sk

Nábytok a výzdoba je len základ. Správna atmosféra v detskej izbe je kompletná až vďaka roztomilým svietidlám: od centrálnych cez doplnkové po príležitostné.

Pri centrálnych svietidlách v detských izbách jednoznačne prevažujú stropnice. Primerane hravé varianty prisadených lámp sa pýtajú na plafón v tejto špecifickej časti príbytku pre svoju kompaktnosť a bezpečnosť.

Nachádzajú sa – na rozdiel od závesných lustrov – v dostatočnej výške, aby zbytočne neprekážali a nepokúšali, a lepšie odolajú nárazu trebárs od neposlušnej lopty. Tienidlá bývajú z priesvitného plastu alebo textílie.

Pri trochu väčších deťoch pouvažujte o nočnom osvetlení so senzorom pohybu: spoľahlivo naviguje pri rozospatej pochôdzke na toaletu alebo do kuchyne za dúškom vody.

ZAŽENÚ BUBÁKOV, NENARUŠIA SPÁNOK

Strach z tmy môžu pociťovať už približne štvormesačné bábätká. Nočné mory a fóbie z deficitu svetla sa však naplno rozvíjajú až približne po roku a pol života. Problémy so zaspávaním a stŕhanie sa zo sna môžu byť súčasťou separačnej úzkosti ako prirodzeného štádia vývoja.

Považujte nástup obdobia „bubákov“ za normálny, citlivo vyhodnoťte situáciu a uľahčite potomkovi privykanie prostredníctvom nočnej lampy. V detskej izbe má praktický, fyziologický a psychologický význam. Samozrejme, najdôležitejšie je, aby takéto osvetlenie prispievalo k lepšiemu spánku caparta i celej rodiny.

Trendom medzi detskými nočnými lampami sú stolné stmievateľné LED svietidlá s príkonom do 5 W. Pri tejto úspornej technológii ide v zmysle intenzity jasu o ekvivalent konvenčnej volfrámovej žiarovky „štyridsiatky“. Svetelný tok je pod 100 lúmenov a chromatická teplota do 3 000 kelvinov, čo znamená teplé biele svetlo opticky vnímané ako príjemne žltkasté.

Svetelné zdroje s uvedenými striedmymi parametrami postačujú na zahnanie strašidiel, základnú orientáciu v priestore a zníženie pocitu osamelosti. Zároveň nenarúšajú spánok samotného potomka, prípadne ani jeho súrodenca.

Vyrábajú sa z bezpečných syntetických materiálov v pestrých farebných variantoch a pôvabných dizajnových spracovaniach. Aj počas dňa sú milou dekoráciou. Štandardom je matná povrchová úprava.

RADŠEJ ČERVENÁ FARBA

K benefitom spomenutých LED žiaroviek patrí, že nevydávajú prakticky žiadne teplo – „edisonky“ naň premieňajú až 92 % dodávanej energie. Nehrozí teda popálenie pri neopatrnom dotyku.

Navyše, tieto moderné zdroje svetla sú bez toxických materiálov, ľahko sa separujú aj likvidujú, okamžite poskytujú plnohodnotný výkon, výborne znášajú časté zapínanie a vypínanie a majú životnosť až 50 000 hodín prevádzky.

Každé dieťa môže mať individuálne preferencie. Pri voľbe nočnej iluminácie je však dobré vedieť, že modré svetlo intuitívne považované skôr za upokojujúce v skutočnosti preukázane príliš neprospieva spánkovému režimu, skôr naopak. Platí to aj u dospelých v súvislosti s obrazovkami, monitormi, displejmi...

Modrá časť spektra totiž blokuje produkciu melatonínu. Vzostup hladiny tohto hormónu navodzuje potrebu spánku, znižuje telesnú teplotu, uvoľňuje svaly. Na nočné osvetlenie detskej izby siahnite radšej po červenej či jej „okrajoch“. Vylučovanie melatonínu priamo nepodporuje, ale ani ho nepotláča.

ŠTÝLOVÉ A PRAKTICKÉ ŠTIPCE

Pri nedostatku priestoru najmä v blízkosti lôžok bez nočných stolíkov alebo nad útulným čitateľským kútikom poslúžia aj v detskej izbe štipcové svietidlá s klipom na upevnenie. Pôsobia štýlovo a sú nesmierne praktické. Jednoducho ich zacvaknete na rám stola, záhlavie postele, okraj poličky.

TEMATICKÉ ILUMINÁCIE

V súvislosti s deťmi a ich rozžiarenými očkami nezabúdajte, že sa blíži obdobie hlavného sezónneho osvetlenia. V segmente vianočných iluminácií je sortiment čoraz pestrejší. Jednotkou však zostávajú omotávacie reťaze predovšetkým na stromčeky: interiérové aj exteriérové.

Pred kúpou omotávacej reťaze si ozrejmite potrebnú dĺžku. Už stromček do výšky hrudníka bude chcieť zhruba 10-metrový nosný kábel. Obvyklá hustota zdrojov na reťaziach je jeden na každých 10 centimetrov, vyrábajú sa však aj hustejšie trsy svetielok.

Atmosféru príbytku počas najvýznamnejších sviatkov roka si môžete umocniť aj svietiacimi tematickými výjavmi a dekoráciami v podobe hviezdičiek, zvieratiek či 2D stromčekov.

Nakupujte iba certifikované svetelné zariadenia u renomovaných predajcov. Kľúčová je prítomnosť puncu CE od Európskej únie. Aj pri dodržaní pravidiel a odporúčaní vianočné osvetlenie pre istotu vypnite vždy na noc a počas vašej neprítomnosti.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia