Kategórie
 
 
 
 
 
Naša ponuka
 
 
 

Výber svietidiel do kancelárie: Ako podporiť pracovné nasadenie vhodným osvetlením?

Pracovné svietidlá - svietidla24.sk

Vo voľbe správnych svietidiel do kancelárie je vždy obsiahnutý určitý rozpor. Spočíva v požiadavke podporiť pracovný výkon a zároveň vytvoriť komfortné prostredie. Ako si s tým poradiť?

Štúdia Americkej spoločnosti interiérových dizajnérov (ASID) ukázala, že 68 % zamestnancov, čiže viac ako dve tretiny, je nespokojných s osvetlením svojej kancelárie. Univerzálne použiteľné rady pri zariaďovaní kancelárií svietidlami neexistujú vzhľadom na rôzne dispozície – predovšetkým veľkosť priestoru, počet osôb a mieru prítomnosti denného svetla.

Centrálne aj doplnkové svietidlá

Pri menšej metráži to síce nemusí platiť úplne striktne, ale v zásade vždy dbajte na rozloženie úloh medzi centrálne svetelné zdroje a doplnkové. V tomto prípade obvykle vo forme stolných lámp. Centrálne svietidlá by aj v kancelárii s menej formálnou agendou nemali byť prehnane frivolné. Pri výbere však nemusíte vynechať estetickú zložku a rezignovať na dizajnové kúsky. Hľadajte aj na pracovisko svietidlo, ktoré bez kompromisov zvládne svoje úlohy, nevyruší osadenstvo ani návštevy a súbežne vyhovie vašim preferenciám. Určite nájdete tvarovo a materiálovo vyhovujúce prisadené lampy, eventuálne spoty – stropné i nástenné.

Kazetový strop s LED panelmi

Významnou úpravou je zriadenie kazetového stropu. Ide o rozoberateľné závesné konštrukcie s viacerými funkciami, medzi ktoré patrí aj utvorenie platformy na osadenie svietidiel koncipovaných práve na takýto účel. Do kazetového stropu osadené štvorcové či obdĺžnikové LED panely s oceľovým alebo hliníkovým telom a mikroprizmatickým plastovým difúzorom majú životnosť okolo 50-tisíc hodín, čo je takmer 6 rokov nepretržitého svietenia.

Vymeňte edisonky aj neónky

Ak ešte stále sú centrálnymi zdrojmi vo vašej kancelárii „neónky“, čiže konvenčné lineárne žiarivky, určite ich skúste z ekonomických, ergonomických aj ekologických dôvodov nahradiť modernými „ledkovými“ trubicami. Rovnaké odporúčanie sa týka o čosi pokrokovejších úsporných žiaroviek, čo vlastne sú kompaktné „neónky“, a úplne bez diskusie volfrámových „edisoniek“, ktorým nájdite miesto v múzeu.

PREPOČET

Klasické žiarovky majú svetelnú účinnosť v rozpätí 10 – 15 lm/W, zatiaľ čo LED zdroje sa podľa kvality a technológie pohybujú od 80 až do 160 lm/W. Orientačne na utvorenie predstavy môžete vychádzať z toho, že „ledka“ s príkonom 5 W posvieti asi ako volfrámová „štyridsiatka“.

Kľúčový je svetelný tok a chromatická teplota

Kvalitné a flexibilné osvetlenie pracovného stola zvyšuje produktivitu, prospieva koncentrácii, navodzuje pohodu a v neposlednom rade celkovo pomáha zdraviu, nielen zraku.

Základom vhodného doplnkového osvetlenia kancelárie je primeraný svetelný tok a chromatická teplota. Najčastejšie konštrukčné požiadavky na takéto svietidlá sú:

  • variabilné nastavenie vzdialenosti zdroja od pracovnej dosky
  • otočné tienidlo v kombinácii so zabudovaním žiarovky tak, aby neoslňovala
  • voliteľná aspoň trojstupňová intenzita svetla

Ak vyjdeme z predpokladu, že váš svetelný zdroj na pracovnom stole sa bude nachádzať do pol metra od osvetľovanej plochy s veľkosťou asi 0,5 x 0,5 m, hľadajte žiarovku so svetelným tokom aspoň 300, skôr však až 500 lúmenov. Pri zápise formou lm/W stačí vynásobiť dané číslo deklarovaným príkonom vo wattoch.

Ekvivalent denného svetla

Pri úvahách o chromatickej teplote radšej nezájdite pod 4 000 kelvinov, čo je neutrálna biela. Označuje sa aj ako denná biela. Podobá sa totiž svetlu počas väčšiny dňa v našich zemepisných šírkach Nezdráhajte sa zájsť až do intencií okolo 5 500 kelvinov. Studenšie svetlo pôsobí stimulujúco, teplá biela do 3 000 kelvinov sa hodí na oddych. Podsúvajúcou sa možnosťou je teplejšia biela z centrálneho svietidla a studenšia z doplnkového.

Štipcové lampy s klipom

Jeden zo zásadných rozdielov medzi klasickými a LED žiarovkami spočíva v tom, že zatiaľ čo prvé rozptyľujú svetlo všetkými smermi, druhé to môžu robiť aj v reflektorovom uhle napríklad 120°. Zíde sa to tam, kde je z prevádzkových i úsporných dôvodov žiaduca väčšia adresnosť svetelného kužeľa. Postačí totiž žiarovka s nižšou watážou.

Minimalistické stolné lampy sa vyrábajú prevažne z plastu a majú futuristicky oblé siluety. Pri naozaj vypuklom nedostatku miesta sú zaujímavým riešením štipcové svietidlá s klipom na upevnenie: stačí ich zacvaknúť na rám stola či poličku nad ním.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia