Kategórie
 
 
 
 
 
Naša ponuka
 
 
 

Autožiarovky radšej kupujte aj vymieňajte v páre: Poznáte ich delenie?

Autožiarovky - svietidla24.sk

Hlavné členenie autožiaroviek je podľa základného typu, pätice, svietivosti, teploty chromatickosti a životnosti. Prvé dve kategórie sú fixne dané značkami vozidiel, zvyšné poskytujú voľnosť pri výbere. Vždy však len po hranice určené legislatívou1.

Autožiarovky podľa spôsobu emitovania svetla delíme na halogénové, xenónové a LED. Parametre sa u jednotlivých výrobcov automobilov líšia. Zohľadnite to pri kúpe náhradných žiaroviek, keď ich chcete mať poruke.
 

Výmenu xenónových zverte odborníkom

Inštaláciu halogénových autožiaroviek zvládne aj radový motorista, ak ovláda príslušný postup a má súpravu náradia. V ich prospech hovorí aj okamžité nabehnutie plného výkonu, optimálne farebné podanie, spoľahlivosť, odolnosť a nízka cena. Halogénky sú vylepšenou verziou štandardného zdroja. Takisto fungujú na princípe žeravého vlákna vyžarujúceho svetlo. Nevýhodami sú slabšia svietivosť a výdrž.

Xenónové výbojky majú oproti halogénovým žiarovkám približne dvojnásobnú účinnosť. Vyznačujú sa modrastým nádychom svetla. V tejto súvislosti je vhodné vedieť a zároveň aj rešpektovať, že vyhláška povoľuje u svetlometov práve len túto odchýlku od bielej farby. Výmenu xenónových autožiaroviek vždy treba zveriť školeným odborníkom. Technológia LED, celkovo v segmente svetelných zdrojov čoraz dominantnejšia (napríklad pre približne 20-násobnú životnosť oproti halogénkam), má v cestnej premávke dosť obmedzené využitie. Na denné svietenie sa môžu využívať iba homologizované „ledky“. Inak sa však ich povolené uplatnenie zužuje na palubnú dosku, batožinový priestor a interiér všeobecne.
 

Svietenie je povinné, náhradné autožiarovky nie

Prvé automobily jazdili takmer výhradne pri dostatku prirodzeného vonkajšieho svetla. Ak predsa výnimočne aj v noci, tak len po meste s pomocou verejného osvetlenia. Pôvodné svetlomety boli na acetylénovej, karbidovej alebo olejovej báze. Elektrické sa objavili koncom 19. storočia. Rozčlenenie na diaľkové a stretávacie svetlá prišlo v roku 1915.

Cestný zákon u nás zaviedol povinné celodenné svietenie vozidiel vo februári 2009. Dovtedy sa týkalo len zimného obdobia. Počnúc rokom 2011 sú výrobcovia v EÚ zaviazaní inštalovať denné svetlá, ktoré sa samočinne zapnú pri naštartovaní automobilu. Pre prípad kontroly je dobré vedieť, že náhradné autožiarovky už nie sú súčasťou povinnej výbavy. Vyradili ich z nej predovšetkým preto, lebo pri mnohých vozidlách sa bez špeciálneho dielenského vybavenia nedajú namontovať.
 

Prinízka cena je vždy podozrivá

Vozidlo s nefunkčným osvetlením môže hliadka dopravnej polície vyradiť z premávky ako technicky nespôsobilé. Deje sa to najmä vtedy, keď pre nesprávne umiestnené, v rozpore s ustanoveniami upravené alebo nefungujúce svetelné zariadenie predstavuje bezprostrednú bezpečnostnú hrozbu. Ak chybu osvetlenia nemôžete alebo nedokážete odstrániť hneď po zistení, smiete pokračovať primeranou rýchlosťou na najbližšie miesto, kde sa to dá – najčastejšie je to autoservis. Pri zlyhaní osvetlenia v noci a ešte aj mimo prostredia s pouličnými lampami a inými externými zdrojmi však väčšinou zostáva len odtiahnutie.
 

NEPATRIA DO KOMUNÁLU

Pri výmene autožiaroviek nezabúdajte, že rovnako ako ďalší elektroodpad, čiže batérie, akumulátory a malé i objemné spotrebiče, určite nepatria do komunálneho odpadu. Po doslúžení ich stačí bezplatne a bez podmienenia kúpou tovaru odovzdať do recyklačnej nádoby v predajni s takýmto sortimentom alebo na zbernom dvore. Odtiaľ putujú do špecializovaných prevádzok na ekologicky prívetivé spracovanie.

Nenechajte sa pomýliť podozrivo výhodnou cenou autožiaroviek od predajcov bez certifikácie a priaznivých recenzií. Na svetelné zdroje nesiahajte holými rukami: mastnota môže znížiť životnosť a viesť až k nezvratnému poškodeniu. Ak sa dá, vymeňte vždy celý pár autožiaroviek: vypálenie jednej totiž indikuje blížiaci sa koniec funkčnosti jej kolegyne z tandemu.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia